Русия предупреди САЩ: Спрете оръжията за Украйна, рискувате пряка конфронтация с нас!

Свят

Действията на западните страни на фона на специалната операция на Русия в Украйна са опасни и провокативни и могат да доведат до пряка военна конфронтация между Русия и САЩ, заяви пред Newsweek посланикът на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов.

 

Западните държави са пряко замесени в текущите събития, тъй като продължават да доставят на Украйна оръжия и боеприпаси, като по този начин провокират по-нататъшно кръвопролитие“, отбеляза той.

„Всякакви доставки на оръжия и военна техника от Запада, извършвани с транспортни конвои през територията на Украйна, са легитимна военна цел за нашите въоръжени сили“, уточни Анатолий Антонов в интервю за американското издание

 

По-рано британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната ще изпрати на Украйна нова партида оръжия на стойност 130 милиона долара и ще предостави на Киев зенитни ракети Starstreak. Според думите му Starstreaks летят с до три пъти по-висока скорост на звука. Освен това Лондон ще изпрати на Украйна 800 противотанкови ракети и високоточни боеприпаси, способни да висят в небето в очакване на команда.

От думите на руския посланик се разбра, че и тези британски ракети могат да станат военна цел за руските ракетни комплекси С-400 и С-500. И ако това се случи, няма да остане нито една летяща ракета никъде в небето. По простата причина, че тези мощни зенитно-ракетни комплекси унищожават цели дори в близкия Космос.

На 24 февруари президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на специална операция по защита на народа на Донбас. Така, Русия отговори на исканията за военна помощ от ръководителите на Донецката и Луганската Народни Републики (ДНР и ЛНР).

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *