Русия промени целите на своите високоточни удари! Ето какво разгромява сега!

Свят

Руските Въздушно-космически сили са променили подхода си към далекобойните удари срещу Украйна. Сега те са насочени по-скоро към отбранителните способности, отколкото към енергийната инфраструктура на страната, се казва в последния доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

По данни на британското разузнаване в периода след 29 декември 2023 година Русия е увеличила интензивността на своите далекобойни удари срещу Украйна. Нейните войски са доставили на фронта и използват значителна част от запасите от изстрелвани от въздуха крилати и балистични ракети, които са натрупали през последните месеци.

Неотдавнашните удари най-вероятно са били насочени предимно срещу отбранителната промишленост на Украйна, твърдят военните на Лондон, пише „Фокус“.

Това контрастира с големите атаки от миналата зима, когато приоритетът бяха ударите  срещу енергийната инфраструктура на Украйна. В началото на декември по всичко личеше, че Русия ще възобнови тази кампания, нанасяйки удари по енергийни съоръжения в Украйна. Новите руски операции обаче показват поне временна промяна в подхода на Русия към ударите на далечни разстояния.

Обаче освен разрушаване на остатъците украински предприятия от отбранителната промишленост се забелязва и друга цел.

Русия принуждава Украйна да изразходва ценни боеприпаси за своите системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, каза експерт пред Business Insider, цитиран от УНИАН.

Без защитата, която осигуряват системите „Пейтриът“, Русия ще може да нанесе много повече щети и без съществен риск за своите пилоти.

Моментът е особено подходящ, тъй като неодобрението на Конгреса за допълнителна помощ ще ограничи възможността Украйна да получи повече боеприпаси за ракетните системи „Пейтриът“.

Д-р Джейд Макглин, изследовател на руската политика и старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че изчерпването на ракетите „Пейтриът“ и други ракети е „явно част“ от руската стратегия.

Подобно мнение изрази и вестник „Уол Стрийт Джърнъл“, който написа, че Русия се стреми да изчерпи украинския запас от ракети „Пейтриът“, а след това да унищожи и ракетните комплекси, които ги изстрелват. Те, разбира се, ще бъдат много по-трудни за замяна.

Експертите са категорични в едно. Москва добре разбира значението на енергийните и отбранителни предприятия на Украйна не само за хода на войната, но и за нейния краен изход. И ако лишаването на Киев от енергийни и отбранителни способности продължи – а няма кой да го спре – тогава ВСУ ще катастрофира много по-рано, отколкото си мислят политиците на Запад.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *