Карин Кнайсъл: Западът вече не очаква Украйна да победи

Свят

Отношението на западните страни към военния потенциал на Украйна се промени напълно за една година и те вече не очакват тя да спечели в конфликт с Русия.

Това каза бившият австрийски външен министър Карин Кнайсъл, която направи нещо неочаквано за Владимир Путин.

 

„Западът се обърна на 180 градуса в оценката си на военната мощ на Украйна, каза тя в интервю за журналиста Флавио фон Вицлебен, публикувано в YouTube.

 

„По-конкретно, точно преди година те казаха, че руските въоръжени сили са изтощени. И сега, почти в унисон, заглавията от Financial Times до The Economist задават въпроса: „Ами ако Русия спечели тази война?“.

 

Дипломатът обясни тази промяна с провала на лятната контраофанзива на Киев, както и с факта, че руските войски се активизираха в зоната на бойните действия в Украйна и вече успяха да постигнат първите успехи в рамките на новото настъпление.

На 1 декември украинският президент Владимир Зеленски призна, че контранастъплението на украинските въоръжени сили не е постигнало резултати. На 19 декември ръководителят на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу заяви, че украинските въоръжени сили са загубили 159 хиляди души убити и ранени по време на така нареченото контранастъпление. Общо от началото на специалната военна операция Киев е загубил над 383 хиляди души.

 

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *