Русия създаде нов убиец на дронове! Те вече няма да са опасни

Свят

Руските военни започнаха да използват нова система за радиоелектронна борба, наречена „Сапфир“ в зоната на бойните действия в Украйна.

 

„Комплексът се оказа много добър, без него момчетата не отиват да изпълняват задачи“, казва неназован източник, цитиран от украинското издание „Фокус“.

Известно е, че „Сапфир“ изпълнява перфектно много задачи, включително и да прикрива на бойното поле инженерните части, които строят нови окопи, от нападенията на украински дронове, информира изданието.

Тези системи са строго секретни, но се знае, че въоръжените сили на Руската федерация са ги използвали на бойното поле при масовото разбиване на украинското контранастъпление.

Какво представлява системата за радиоелектронна борба „Сапфир“

Според информациите, този комплекс за радиоелектронна борба може да се използва срещу всички видове дронове. Освен това, когато „Сапфир“ открие опасност, той незабавно класифицира типа на безпилотния летателен апарат.

Той също така може да определи каква опасност носят различните видове дронове. След това комплексът за радиоелектронна борба дава сигнал за тревога до руската противовъздушна отбрана и започва да „заглушава“ противниковия дрон. Така вече заглушеният дрон става лесна плячка на ракетните войски и артилерията.

Тази система за електронна борба може да идентифицира дрон на разстояние от 30 километра, а „Сапфир“ започва да му влияе негативно, след като дронът е долетял до него на разстояние от 5 километра. Само че противовъздушната отбрана не го оставя да се приближи толкова и го унищожава още на далечните подстъпи.

Твърди се, че новата система за радиоелектронна борба може да потиска дори наземни станции за управление на дронове.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *