Русия шамароса ЕС, иска извинение!

Свят

Създателите на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ поискаха извинение от председателя на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Криста Виртумер-Хохе, която сравни перспективата за спешно одобрение на това лекарство от Австрия, по примера на Унгария, с руска рулетка.

 

„Искаме публично извинение от Криста Виртумер-Хохе от EMA за нейните негативни коментари относно държавите от ЕС, които пряко одобряват „Спутник V“, се казва в туит.

В изявлението се отбелязва, че коментарите на ръководителя на регулатора „повдигат сериозни въпроси относно възможната политическа намеса в текущия процес на проверката на ЕМА“.

В него се подчертава, че EMA „не си е позволила подобни изявления относно никоя друга ваксина“. А има ваксини, които са по-малко ефективни от „Спутник V“, но за тях не се казва нито дума.

Освен това създателите на „Спутник V“ посочиха, че подобни коментари са „неподходящи и подкопават доверието“ към европейския регулатор и към „процеса, чрез който се проверяват ваксините“. „Ваксините и ЕМА трябва да бъдат извън политиката„, казаха те.

Също така създателите на лекарството са категорични, че EMA няма право да „подкопава доверието“ с подобни изявления в регулаторите на онези 46 държави, които вече са одобрили руската ваксина. По този начин Русия индиректно казва, че европейският регулатор става смешен, понеже медицинските власти на 46 държави са одобрили руската ваксина, а една агенция иска да се изкара по-компетентна от всички тях.

Миналата седмица стана известно, че Европейската агенция по лекарствата е започнала проучване на ваксината „Спутник V“. Но явно в това проучване има повече политика, отколкото медицина. Иначе досега, така нареченият „европейски регулатор“, отдавна трябваше да одобри руската ваксина, от която спешно се нуждаят всички държави от ЕС.

Русия стана първата държава в света, която регистрира ваксина срещу COVID-19.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *