Руският посланик у нас: Кремъл не каза и дума срещу България, защото…

България отблизо

Посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова направи коментар пред NOVA за България, за ескалацията на напрежението и информациите, че Москва се готви да нападне Украйна.

Посланикът на РФ поясни какво означава искането на Кремъл НАТО да се върне към границите от 1997 г.

„Не става въпрос страните, които са влезли в НАТО след 97-а година, да излязат от НАТО. Става дума за извеждането на военните контингенти, бази и стратегическите оръжия на територията, ограничена от 97-ма година. Не става въпрос за България изобщо, защото сега няма нито бази, нито стратегически настъпателни оръжия”, посочи руският посланик у нас.

И допълни: „Румъния донякъде е засегната от това несъмнено, затова става въпрос единствено за това, а не България да напусне НАТО или Румъния да напусне НАТО, разбира се това е ваше суверенно право и това право между другото е записано в хартата – всяка страна има правото да избира алианса за гарантиране на безопасността.

„Прекият въпрос, който ни засяга е свързан с истерията, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по тайни пътеки се промъква към Украйна. Украинският президент вече каза, че не вижда никаква заплаха, секретарят на съвета по сигурността на Украйна смята, че няма опасност. Но въпреки това САЩ и Англия, преди всичко НАТО, усилено въоръжават Украйна, предават смъртоносно оръжие – нещо, което е изключително небезопасно за бъдеще”, обясни тя.

По думите на Митрофанова, някой се опитва да провокира, ако не война, то някакви военни действия, след което може да има „много сериозни санкции”.

„Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна. Бих искала да обясня на гражданите на България, че не става въпрос изобщо за Украйна. Става въпрос за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката и ако разгледате историята – и вие, и европейците чудесно знаете, че Украйна и Грузия бяха една червена линия за руската федерация, след която последва този отговор”, коментира още тя.

„Важно е да се постави основният въпрос – за какво ни е на нас Украйна? За какво ни трябва да започнем война срещу Украйна? Какъв е смисълът? Какви задачи ще решим с тази война? Никакви задачи не решаваме. Украйна е наш съсед. Ние трябва да живеем мирно с тях. Какво може да стане според мен днес? Може да стане някаква провокация. Провокация по отношение на Донецка и Луганска република”, добави Митрофанова.

„Ние сме срещу членството на Украйна във враждебен на Русия блок. Затова – това е една демонстрация на сила, за да се успокоят онези, които биха искали да провокират нещо в Украйна”, категорична е тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *