БСП категорично: Български войници няма да се бият с Русия!

България отблизо

„Получихме уверението, че български войници няма да участват по никакъв начин във въоръжени конфликти“. Това заяви председателят на Комисията по отбрана в парламента и зам.-председател на ПГ на „БСП за България“ Атанас Зафиров пред Nova News, цитиран от пресцентъра на БСП.

Зафиров посочи, че български въоръжени сили участват в многонационални учения, в това число в съюзнически държави. Във връзка с нарастващото напрежение около Украйна той коментира, че има намерение за създаване на български батальон за демонстрация на възпиращ потенциал на НАТО.

По думите му обаче разговори тепърва предстоят. Според Зафиров става въпрос за малка група, чието сформиране би било по-скоро политически акт на България, с който да се покаже, че страната ни е предсказуем и коректен съюзник в НАТО.

Депутатът припомни коментара на премиера Кирил Петков пред парламента, че този батальон ще бъде под българско командване.

Относно двата вида изтребители, които ще изпълняват ролята на Air Policing в България Зафиров коментира, че те няма да бъдат използвани извън стандартната мисия и няма основание да имат каквото и да е друго въоръжение.

„На този етап няма заявено намерение от Испания за изпращане на фрегата в Черно море“, каза още той. И опроверга и информацията за дислоцирането на френски войници в България.

„В момента, в който постъпи такава заявка, въпросът ще бъде разгледан. Ако са до 1000 военнослужещи, това ще стане с решение на Министерски съвет. Ако са над 1000, въпросът ще бъде обсъден в Народното събрание. Такъв е законът“, обясни депутатът.

Зафиров подчерта спешната нужда на българските военновъздушни сили от допълване на техните способности, но към момента българската държава не може да си позволи такъв голям разход. Той посочи, че първите шест самолета F-16 трябва да пристигнат до края на 2023 г., а другите два – през първата половина на 2024 г.

Зафиров коментира и политическата тема за създаването на алтернативен проект на БСП.

„Всякакви опити за цепене от БСП и за създаване на алтернативни проекти са завършвали безславно“, каза той.

Според него лявомислещите хора вече виждат реализацията на своите идеи в работата на сегашното правителство.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *