САЩ в паника: Русия и Китай решиха да разтърсят НАТО!

Свят

Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит заяви, че Китай и Русия обменят стратегии, насочени към отслабване и разделяне на страните членки на блока, съобщава FT. Според нея, «инструментариумът», използван от Москва и Пекин, трябва да разтревожи алианса. Не за друго, а защото това може здраво да разтърси НАТО и САЩ.

 

Посланикът на Вашингтон в НАТО призова членовете на алианса да втвърдят позицията си спрямо Пекин. Защото хибридните мерки, които започнаха да прилагат Русия и Китай могат да разбият блока и да го отслабят допълнително. И без това европейските съюзници на САЩ не са много ентусиазирани от мисълта да загубят търговията с Китай, както я загубиха с Русия. Да не говорим за някаква евентуална по-пряка военна конфронтация, която Алиансът би искал да започне срещу Русия и Китай. На такова искане от страна на САЩ/НАТО ще се противопоставят повечето членове на Алианса, включително и най-големите във военно отношение като Турция, Франция и Германия.

Следователно Вашингтон остава сам срещу Москва и Пекин, въпреки, че може да издои някакви мижави военни контингенти от своите евросъюзници, както и от англосаксонците при инспирирането на евентуален конфликт, който Западът отдавна подготвя. Но това изобщо няма да помогне.

Понеже, ако се решат на пряка конфронтация с Москва и Пекин, което е много малко вероятно, тогава ненадминатите военни технологии на Русия и огромната армия на Китай, не просто ще разтърсят, но и ще разбият всяка натовска сила, която посмее да им се опълчи.

Засега, според Запада, Русия и Китай „обменят инструменти“ и стратегии за подкопаване на членовете на НАТО, предупреди високопоставеният американски дипломат, призовавайки западните столици да засилят отбранителните усилия срещу Москва и Пекин.

Вашингтон настоява членовете на трансатлантическия алианс да втвърдят позицията си спрямо Китай, позовавайки се на военните разработки на Пекин, заплахите за критичната западна инфраструктура като транспортни и енергийни мрежи, „неограниченото“ партньорство на Пекин с Москва и подкрепата за спецоперацията в Украйна.

„Няма никакво съмнение, че както КНР, така и Русия работят за разделяне на… трансатлантическите партньори. Сега ние сме много наясно, все повече осъзнаваме тези усилия и възнамеряваме да им противодействаме“, каза тя в интервю.

Пекин не доставя на Русия оръжия, за да воюва в Украйна, но предоставя политическа подкрепа на президента Владимир Путин и повтаря обвиненията на Кремъл, който прехвърля вината за конфликта върху Киев и неговите западни поддръжници

През юни НАТО се съгласи за първи път да разгледа «предизвикателствата», които Пекин хвърля към алианса. След засилено лобиране от страна на САЩ външните министри на страните членки обсъдиха конкретни мерки за противодействие на Китай на срещата в Букурещ миналия месец.

«Видяхме ги да обменят хибридни тактики», счита Смит.

«Мисля, че Китай наблюдава много внимателно как Русия използва, заплахата за енергийната сигурност на страните от НАТО, или кибер операциите.»

Обаче, повечето европейски страни са доста по-малко твърди към Китай, колкото САЩ и не искат да заемат твърде категорична позиция, и по този начин да застрашат търговските и икономическите си връзки с Пекин.

В същото време, европейските страни – членки се отнасят предпазливо към всякакви дискусии относно бъдещата политика на НАТО, като отклоняват усилията за подкрепа на Украйна.

Източник: https://www.ft.com/content/3146a413-9aba-4fd4-86a7-671bce0e6c00

Tagged

1 thought on “САЩ в паника: Русия и Китай решиха да разтърсят НАТО!

  1. Гладна кокошка просо сънува.Китайците ще си рискуват пазарите ,заради кефа на Путин.Бизнеса им диктува да са добре и с двете страни.А ,този анализ е за вътрешно-руска консумация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *