САЩ се РАЗПАДАТ!? Вижте кой създава СВОЯ държава в Щатите!

Свят

На 30 декември 1890 г. американската армия убива над 400 мъже, жени и деца от племето Лакота в Уайн Кин, Южна Дакота.

Това е просто един епизод от планомерното и жестоко избиване на коренното индианско население в Америка. Но…за страх на Белия дом, този епизод си има страховито продължение. И то в наше време.

Преди няколко дни, индианците от племето Лакота, които живеят на територията на пет американски щата обявиха, че излизат от състава на Съединените щати.

Това съобщава българската редакция на руското издание news-front.info, както и news.bg.

Индианците са заявили категорично, че денонсират всички договори, които са били сключени със САЩ от техните предшественици. По техните думи, такива договори са се сключвали насилствено, под страх от унищожаване на тогавашните племенни вождове и техните семейства.

Нещо повече. Делегация от племето Лакота отиде нарочно в американския Държавен департамент, за да представи решението на индианския народ пред официалните власти на САЩ.

От своя страна, защитникът на правата на индианците Ръсел Минс заяви, че индианците от племето Лакота, заедно с други индиански племена, повече не са американски граждани.

По думите му, това решение на индианския народ е съобразено с Конституцията на САЩ и с Виенската конвенция.

Индианците пък обявиха в Държавния департамент, че новата държава ще обхваща част от територията на щатите Небраска, Южна и Северна Дакота, Монтана и Уайоминг.

Също така, новосъздадената индианска държава ще издава паспорти и шофьорски книжки на своите граждани. А жителите й ще бъдат освободени от данъци, ако се откажат от своето американско гражданство.

Между другото, от много време, няколко от най-големите американски щати, които внасят и най-голяма част от данъците в държавния бюджет на САЩ, искат да се отделят от Вашингтон и сами да се ползват от благата на своя труд. А не да се молят на централното правителство да им отпуска като подаяние някакви трохи от федералния бюджет.

За никого не е тайна, че такива огромни щати като Тексас и Калифорния отдавна мислят да се отделят от САЩ и да се превърнат в самостоятелни държави.

Този процес, който бе позаглъхнал през годините на Стузената война, се активизира след 1990 г. Точно когато правителството на Съединените щати започна да разпарчатосва страните от Източна Европа. Тогава, под ножа попаднаха бившите Чехословакия и Югославия. А същата съдба, ако не и по-лоша се готвеше и за Русия.

Испания също бе разтърсена силно от желанието на най-богатата си област Каталуния да напусне испанската държава и да създаде своя държава. Сега същата съдба очаква и така наречения „Европейски“ съюз. И то по простата причина, че на САЩ не им трябват големи и силни държави и междудържавни обединения.

Но злото, което янките посяха в Европа, а и в Близкия Изток, постепенно започна да се връща като бумеранг и при тях. Вече все по-силно звучат гласовете на тези, които искат отделяне на своите щати от централното федерално правителство във Вашингтон.

И на този фон, като гръм, предвестник на буря, прозвуча заявлението на една голяма част от индианския народ да обособи своя държава на части от територията на цели пет американски щата. Но Белия дом не може да направи много в случая.

Понеже цялата земя в Америка принадлежи по право на коренното население на този континент. Тоест, на индианските народи. Които в днешно време са силно намалели. Но все пак имат силата и гордостта, да обявят създаването на своя независима държава.

Очаква се да ги последват и други щати. Много скоро.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *