Светът се преобърна: Германия готви санкции срещу САЩ!

Свят

Американските медии откриха нещо, което трябва да предизвика много по-голям шок във Вашингтон, дори от откриване на живот на Марс или на цъфтящи градини на Юпитер.

Информационната агенция за бизнес Bloomberg твърди, че германският политически елит е намерил смелост в себе си да покаже малко национално достойнство, тъй като това е единственият начин за тълкуване на съобщенията, че в германското правителство назрява документ, съдържащ санкции срещу САЩ, които трябва да бъдат въведени, ако Вашингтон реши да наложи „адски“ санкции „срещу участниците в изграждането на „ Северен поток – 2 “.

Агенцията твърди: „Германия се готви да отмъсти на Съединените щати, ако президентът Доналд Тръмп изпълни заплахата си да убие газопровода „Северен поток 2“ чрез допълнителни санкции. Според двама германски служители, запознати с дискусиите, правителството на Меркел обмисля да подложи на натиск страните-членки на Евросъюза за предприемане на координирани действия на равнището на ЕС. Според документите на германското министерство на икономиката, които Bloomberg News е успял да разгледа, новите американски санкции могат да ударят по много повече германски и европейски компании, и дори по държавни агенции. „

Трябва, обаче, да се направят няколко пояснения към материала на американските журналисти. Първо, тази версия на законопроекта за нови санкции срещу „Северен поток 2“, която в момента се разглежда в американския парламент, не съдържа санкции срещу правителствени агенции на Европейския съюз, срещу купувачите на руски газ или срещу кредиторите на проекта. Критиците на германската позиция биха могли да посочат този аспект като доказателство, че журналистите от Bloomberg са разговаряли с антиамерикански настроени германски политици или да направят заключение, че параноици са заседнали в правителството на Меркел, които не харесват Съединените щати и не четат съответните законопроекти за американски санкции. Такива аргументи не трябва да се считат за адекватни на днешната политическа реалност, дори само защото  американците многократно са показвали способността си да въведат най-безумните мерки само за пет минути. И следователно си струва Германия и Русия да се подготвят за такива стъпки предварително. 

Също така си струва да се отбележи, че германците вече са изразили две различни позиции по повод евентуални ответни действия срещу Съединените щати. От една страна, говорителката на Министерството на икономиката заяви пред Bloomberg, че не знае нищо за подготвяне на санкции срещу САЩ, а от друга страна, в Бундестага на 17 юни се проведе закрито заседание на съответната комисия, по време на което е бил обсъден въпросът за санкциите срещу „Северен поток“. – 2 „. И, както отбелязват американските медии, след тази среща, ръководителят на комисията казал, че германското правителство е призвано да даде добре подготвен колективен отговор на действията на САЩ, които комисията признава за нарушаване на международното право.

Заслужава да се отбележи, че както позицията на депутатите, така и оценките на високопоставени (но не посочени) служители, на които се позовава Bloomberg, имат един необичаен аспект: вероятните антиамерикански мерки трябва да се предприемат не само и не толкова на германско ниво, колкото на нивото на Европейския съюз като цяло. Което, разбира се, ще бъде доста сложен, но и доста интересен процес, с далечни последици, ако Германия успее да го доведе до край.

Работата е там, че от 16 юни Германия ще има статута на „председател” на Европейския съвет, като този статут традиционно дава сериозно предимство на страна, която иска да прокара някакъв нов елемент в общоевропейския политически дневен ред. Освен това самата Ангела Меркел сега е в ситуация, при която всяка проява на слабост по отношение на официален Вашингтон ще бъде възприета по доста болезнен начин вътре в самата Германия. Защото Доналд Тръмп в максимално ясна и публична форма предяви искането си, Берлин да плати трилион долара на Вашингтон  за защитата, която  получава.

Това, разбира се, е огромен шантаж от страна на Вашингтон, който идва след митническия шантаж на Тръмп и повишаването на тарифите за стоки от ЕС. И е съвсем ясно, че едно такова грубо изнудване на Брюксел от страна на Белия дом няма да доведе до подобряване, а до по-нататъшно влошаване на отношенията между двата западни мастодонта – ЕС и САЩ.

Германските политици все още не са се научили да говорят със Съединените щати със същата строгост, с която говори френският президент Макрон, който е автор и застъпник на концепцията за европейска военна независимост от САЩ и превръщането на Европейския съюз в независим полюс на световната геополитика в епохата на многополюсния свят. Но в същото време официален Берлин вече се е научил да намира интересни извинения за разширяване на своята независимост и противодействие на американския натиск. Например аргументите, свързани с необходимостта от изграждане на зелена икономика, се използват за оправдаване на нуждата от внос на руски газ, а по-високата екологичност на природния газ в сравнение с въглищата е научен факт, който не може да бъде отречен.

И още нещо. Появи се много интересен аргумент, който да обоснове политическата и дори икономическата независимост на Германия от САЩ. Британският вестник The Guardian, съобщи, че германския канцлер Ангела Меркел предупредила останалия свят, че вече не може да се приема за даденост факта, че САЩ все още се стремят да останат световен хегемон. И затова останалите страни, както и Евросъюзът, трябвало да коригират своите приоритети, както и да устояват на натиска отвъд океана.

Всичко се оказва много интересно, и по свой начин иронично: неподчинението, което ЕС готви спрямо американците се обяснява не с желанието за свобода, а с факта, че някога САЩ са били добър хегемон, а сега те вече дори не искали да изпълняват тази роля. Което означава, че някой друг, като Евросъюза например, трябва поеме това „бреме“ и да стане следващият хегемон на света. 

Но в крайна сметка, значение имат не разните теории за нов световен ред или оправданията на Берлин, а реалните действия и реалните кубически метри газ, които все пак имат всички шансове да влязат в Германия през „Северен поток 2“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *