Сергей Лавров: Москва се бори, за да имат държавите реални възможности за нормално развитие и просперитет!

Свят

Руската дипломация ще продължи да насърчава обединяващата програма в международните отношения, да работи за укрепване на глобалната стабилност и да допринася за политическото разрешаване на конфликти.

 

Това се казва в приветствието на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров към участниците в международната междупартийна конференция „Единна Русия“ „Актуални проблеми на международната сигурност в контекста на геополитическа нестабилност“, съобщиха руски медии.

Лавров подчерта, че Москва твърдо изхожда от факта, че свят, в който е осигурена реална свобода на политическите и социално-икономически модели, предоставя много повече възможности за динамично развитие и просперитет на народите.

„В същото време най-важният компонент на успеха трябва да бъде спазването от всички участници в международния живот на принципите на Устава на ООН, включително основният – принципът на суверенното равенство на държавите.

Въз основа на това разбиране, руската дипломация ще продължи да насърчава обединяващата програма в международните отношения, да работи за укрепване на глобалната стабилност, да допринася за политическото уреждане на глобалните конфликти“, се казва в приветствието на руския външен министър.

„Заедно със съмишленици, включително нашите африкански приятели, ние ще продължим да се стремим към недискриминационно прилагане на общопризнатите норми на международното право. Русия последователно се застъпва за укрепване на позицията на африканския регион в нововъзникващата многополюсна архитектура и подкрепя инициативи, предложени от африканците на международната арена“, каза още Лавров.

„Основната причина са постоянните опити на западния алианс, ръководен от САЩ, да предотврати окончателната загуба на глобалното си лидерство с надеждата да продължи да решава проблемите на собственото си развитие за сметка на останалите членове на международната общност. Именно към това е насочена прокарваната от американците неоколониална концепция за световен ред, основан на правила, към техните съюзници“, подчертава руският външен министър.

Той отбеляза, че такъв егоистичен подход коренно противоречи на стремежите на огромното мнозинство страни, заинтересовани от формирането на по-справедлив, полицентричен световен ред и истинска демократизация на международните отношения.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *