Ето защо американските системи „Patriot“ няма да спрат руските ракети

Свят

Германия обяви, че първата система за противовъздушна отбрана „Patriot“ е пристигнала в Украйна. Преди това западните системи за противовъздушна отбрана с голям обсег не бяха доставяни на Украйна. Ще последват батареи „Patriot“ от други членове на НАТО, въпреки че времето за доставка остава много несигурно.

 

„Патриотите“ идват в Украйна заедно с други западни системи в подкрепа на продължаващите военни операции на Киев срещу руските войски. Прехвърлянето на оборудване е подкрепено от значително присъствие на западен персонал на място – както военен персонал, така и изпълнители.

Смята се, че поне някои от чуждестранните бойци помагат да се използва по-сложното оборудване, докато украинският военен персонал не бъде подходящо обучен.

Други западни бойци участват пряко в боевете на фронтовата линия и играят ключова роля в организирането на логистиката, командването и контрола в рамките на огромната „невидима мрежа“, създадена в Украйна от западните разузнавателни агенции, пише Military Watch Magazine .

Съединените щати първи доставиха системата „Patriot“ на Украйна, последвани от Германия и след това от Холандия.

Системата „Patriot“ няма аналози на Запад. Това е разработка от 70-те години на миналия век за прихващане на крилати и балистични ракети, както и на широка гама самолети. Обсегът на огъня на комплекса е до 200 километра – това е около една трета от обсега на основния му руски конкурент С-500.

Разликата отчасти се дължи на възрастта на американската система, както и на по-малкото внимание на САЩ към развитието на способностите за прехващане „земя-въздух“.

Преди това Украйна имаше най-голямата мрежа за противовъздушна отбрана в Европа, наследена от разпадането на СССР, чиято основа бяха мащабните арсенали от съветските системи С-300 и Бук. Но тези запаси бяха бързо изчерпани от безмилостните руски удари, принуждавайки Киев вече да трябва да пести ракети.

Съгласно многобройни оценки, системите „Patriot“ могат да бъдат готови за бой най-рано през 2024 г. Само обучението на местните ремонтни екипи ще отнеме приблизително 53 седмици. В същото време се съобщава, че Вашингтон е уверил Русия още през декември, че активен американски военен персонал няма да управлява съоръженията, прехвърлени в Киев, отбелязва вестникът.

Очаква се, без чисто символичната стойност на доставката, системите „Patriot“ да не играят ключова роля по ред причини.

Поради малкия мащаб на производство и разгръщане на „Patriot“ в сравнение със С-300, той няма да успее да замени поне някаква значителна част от някогашната съветска мрежа за противовъздушна отбрана.

Освен това съмнителният опит на американската система, дори срещу ракети, които са много по-малко модерни от руските, многократно поражда сериозни съмнения относно нейната ефективност.

Военен доклад от 1992 г., озаглавен „Ефективност на ракетната система „Patriot“ по време на операцията „Пустинна буря“, публикуван през 1992 г., гласи, че от 158 ракети „Пейтриът“/“Patriot“/, изстреляни от американската армия по време на бойните операции през 1991 г., 45 процента са били изстреляни по лъжливи цели и примамки.

Това предполага, че системата не е в състояние да разграничи реалните заплахи от отломките, както и от използваните „примамки“. От останалите 55 процента, количествата на точните попадения също бяха изключително ниски.

Това означава, че срещу съвременните руски ракети като Искандерите с полубалистични наклонени траектории с апогей само 50 км, способни да извършват мащабни маневри на всички етапи от полета, „Пейтриът“/“Patriot“/ изобщо няма да имат сериозни шансове за прехващане.

Поради скоростта и траекторията си редица други руски ракети, като изстрелваните от самолети Х-22, също не подлежат на прехващане. Те вече са използвани в големи количества и украинските С-300 също не могат да осигурят защита срещу тях.

Дори да предположим, че Русия намали интензивността на ракетните и артилерийски обстрели, липсата на жизнеспособна мрежа от системи със среден до малък обсег на действие на Киев в допълнение към пусковите установки Patriot е друга голяма уязвимост, която заплашва да ги превърне в сравнително лесни цели, заключава Military Watch Magazine.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *