Сергей Лавров разби Борисов, Гешев и ЕС: Ставате смешни! Обвиненията започнаха, когато ви наредиха от САЩ!

Свят

Брюксел би трябвало да внесе яснота по въпроса за отношението на частните предприемачи към складовете за боеприпаси в Чехия и България.

 

Така започна руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки обвиненията от страна на България към Русия, цитиран от ТАСС.

По-рано днес, шефът на българската прокуратура Иван Гешев отново обвини Русия, че видите ли, било възможно шестима руснаци да са имали отношение към четири инцидента с взривове в складове за оръжия и боеприпаси на територията на България. На трима от тях били повдигнати обвинения за покушение срещу бизнесмена Емилиян Гебрев.

„Мога да допусна, че ЕС все пак трябва да бъде загрижен заради ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуацията, която е свързана с това, че отношение към търговията с оръжие, към съхраняването на боеприпаси имат някакви частни предприемачи. Брюксел е длъжен все пак да отговори на въпроса, който ние зададохме, и който се състои в това, доколко ЕС контролира изпълнението от страна на неговите членове на задълженията по различни документи в сферата на търговията с оръжие. Не може разни частни предприемачи да съхраняват боеприпаси, и да искаме боеприпасите да не гърмят. Това е сериозна работа, която трябва да свърши държавата, а не частни лица “, каза Лавров.

Руският министър отбеляза, че времевата рамка от 2011 г. до 2020 г., в която България обвинява граждани на Русия в организирането на четири взрива в оръжейни складове в страната, създава усещането, че с обвиненията си, София е решила да засенчи Прага.

„Самата времева рамка, която са избрали в София – да „търсят“ взривове през последните десет години, разкрива, че или българската страна не е знаела нищо и едва сега, след като в Чехия изведнъж се сетиха за събития от 2014 г., е решила да надмине чехите и да погледне по-дълбоко в историческата ретроспекция, или през цялото време те са знаели какво се случва, но по някакви причини не са давали гласност на това. Не е възможно цели десет години в Чехия и България да тичат „руски шпиони“ и да взривяват складове, а компетентните власти в двете страни да не обелват и дума за това“, каза Лавров.

Коментирайки обвиненията на Гешев и Борисов в причастност на Русия към взривове в оръжейни складове, Сергей Лавров добави още, че така може да се стигне и до подозрения в убийството на ерцхерцога Франц Фердинард. „Щом сега властите внезапно са решили да гледат десет години назад, утре може да им хрумне да погледнат още по-назад, чак до убийството на ерцхерцога Фердинанд. Добре, че все още не ни обвиняват, че сме убили ерцхерцога, но съдейки по всичко, се върви към нещо такова“, завършва иронично Сергей Лавров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *