Сергей Лавров удари по масата: Русия налага санкции на Германия и Франция!

Свят

Русия не може да изключи версията за отравянето на Алексей Навални с химически боен агент или в Германия, или в самолета, който го е доставил в клиниката „Шарите“ в Берлин.

Това заяви в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руски и чуждестранни медии по актуални въпроси от международния дневен ред, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Ние имаме всички основания да смятаме, че всичко, което се е случило с него [Навални] от гледна точка на проникването на химически бойни агенти в тялото му, е можело да се случи в Германия или в самолета, където е бил натоварен и откаран в клиниката Charite“, каза ръководителят Руско външно министерство.

„Има въпроси за това какви хора, освен лекари, са били на борда на този самолет“ – продължи Лавров. – „Би било интересно да обсъдим и това, но вероятно то ще засяга не толкова медицински проблеми, колкото въпроси, свързани с това кой би могъл да има връзка с тази история извън непосредствената медицинска общност.“

Москва налага огледални ответни санкции срещу представители на властовите структури на Германия и Франция във връзка със ситуацията около Алексей Навални, добави още Лавров.

„Разбира се, ще има отговори на санкциите. Тъй като Германия беше движещата сила на тези санкции на ЕС във връзка с Навални, тъй като тези санкции засягат пряко висшите служители на руската президентска администрация, нашите ответни санкции ще бъдат огледални“ каза той.

„Те вече са приети. Скоро ще информираме нашите германски и френски колеги за това. Тези санкции ще бъдат срещу водещите служители на апаратите на лидерите на Германия и Франция“, каза Лавров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *