Си Дзинпин с ново съдбовно пророчество към Путин: Такава промяна не е имало от 100 години

Свят

„Предстои промяна, която не се е случвала от 100 години“, това каза китайския президент Си Дзинпин на руския си колега Владимир Путин преди да отпътува след официалната си визита в Москва.

„Ние заедно ще направим тази промяна“, предаде преводачът на китайския лидер на руския президент.

Тези думи вероятно сериозно ще разтревожат Запада.

„Пази се, скъпи приятелю“, добави Си Дзинпин, стискайки ръката на Владимир Путин, който му пожела лек път, пише „Дейли мейл“.

Двамата лидери обявиха началото на „нова ера“, след което Си Дзинпин отпътува от московското летище Внуково. Китайският президент бе изпратен от почетен караул на фона на китайския и руския химн.

През февруари 2022 г. двамата обявиха, че са установили „безгранично сътрудничество“ между двете държави, а Путин покани Си да посети руската столица. Оттогава те публично говорят за укрепване на „приятелските отношения между техните държави и народи“.

Двамата лидери имаха официална среща в Кремъл във вторник. Си Дзинпин и Путин подписаха редица меморандуми и споразумения, предназначени да засилят двустранното сътрудничество по редица въпроси.

Двамата президенти обявиха, че категорично се противопоставят на фалшивия разказ за „битка между демокрациите и автокрациите“. Според тях, никоя държава няма право да налага своя ред или своя начин на демокрация на другите държави.

Русия и Китай призоваваха всички държави да насърчават универсалните ценности като мир, развитие, равенство, справедливост, демокрация и свобода, да водят диалог, а не конфронтация, да възприемат приобщаващ, а не изключващ подход, да съжителстват мирно, да си сътрудничат за взаимна изгода и да насърчават мирното развитие на света.

Путин и Си обявиха, че ще ускорят процеса на създаване на многополюсен световен ред, защото хегемонизмът и „редът основан на правила“ са неприемливи. Те добавиха, че историческите тенденции като мир, развитие и сътрудничество, основано на взаимна изгода са необратими.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *