Скандален депутат обясни може ли правителството да промени позицията на България за РСМ!

България отблизо

Няма как да има различия в коалицията по темата Република Северна Македония/РСМ/, коментира Тошко Йорданов от ИТН пред журналисти в парламента. 

„Различия ще има, само ако някой от коалиционните партньори реши, че позицията на България трябва да бъде променена от вида, в който е. Тогава да, това ще е нарушение на коалиционното споразумение. Но дълбоко се съмнявам, че някой ще рискува разваляне на коалиционното споразумение заради това“, каза Йорданов.

Той посочи, че в коалиционното споразумение за Република Северна Македония /РСМ/ пише, че позицията на България е такава, каквато е – не се променя, и оттам нататък има надграждане. Надграждане е създаването на допълнителни комисии, които са записани, отбеляза Йорданов.

По думите му, надграждане е и предложението на „Има такъв народ“. И то не е към РСМ, а към нашите партньори в НАТО и в ЕС, че тези два проблема, за визите и за Шенген, е крайно време да бъдат решени, допълни той.

В началото на седмицата, в позиция във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов се обърна към партньорите ни от НАТО и ЕС – „след като толкова държите ние да подкрепим Северна Македония за преговори за членство в ЕС – постъпете партньорски към нас, както искате ние да сме ви партньори – без визи за САЩ и веднага в Шенген“.

Припомняме, че първа повдигна въпроса председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която заяви:

„Наред с редицата кризи във вътрешнополитическия живот на страната, България е поставена в сложна ситуация по отношение на започването на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. По време на управлението на ГЕРБ беше изграден национален консенсус по тази тема, който е валиден и днес. Политическата криза отслаби позицията на страната ни в международен план и оттук нататък трябва да положим необходимите усилия заедно да защитим българските национални интереси в региона. Това е огромна отговорност към българското общество, към българската история и към хилядите наши прадеди, които дадоха живота си за свободна и обединена България.“

Депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев също коментира темата пред журналисти, като каза, че позицията им винаги е била, че българската история, българската култура и българският национален интерес не са обект на търговия. Гаджев подчерта, че България следва да изпълнява позицията, изложена в декларацията на Народното събрание от 2019 г. във връзка с разширяването на ЕС.

„Явно има липса на идеи как да се реши въпросът с РСМ и това води до задънена улица за правителство“, смята депутатът. Той каза, че през следващите седмици от ГЕРБ-СДС ще поставят въпроси по тази тема, за да се изясни каква е позицията на правителството.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *