Скандал: Правителството лъже, че бюджет 2021 е съгласуван с президента!

България отблизо

Думите на президента Румен Радев, че Бюджет 2021 е „разочароващ“ и  с „огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури и без обосновка на резултатите“ принудиха Министерството на финансите да отговори на критиката, без да е подготвено за това.

Припомняме, че по-рано днес Румен Радев каза в прав текст, че тегленето на заеми от страна на правителството не помага, а влошава ситуацията.

По този повод, финансовия министър Кирил Ананиев отговори:

Законопроектът за държавния бюджет за 2021 г. е съгласуван без забележки от Администрацията на президента, категорични са от финансовото министерство.

„По повод критичните оценки от страна на президента на Република България Румен Радев за предложения от Министерството на финансите проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2021-2023 г., Ви информираме, че Администрацията на президента съгласува документите в съответствие с чл. 32 от Устройствения правилник на МС и неговата администрация без да са изпратени бележки“, уточняват от МФ.

Но…цялата тази история се оказва лъжа, понеже от президентството заявиха категорично и недвусмислено, че тези приказки не отговарят на истината. Ето отговорът:

Администрацията на президента няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет, освен в частта, засягаща бюджета на самата президентската институция. Това се казва в изявление, изпратено от прессекретариата на държавния глава във връзка с постъпили запитвания от страна на медиите.

 

От Президентството заявяват още, че позицията на Министерството на финансите и на народни представители от управляващото мнозинство, според които предложеният проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. е бил съгласуван с президентската администрация, представлява откровена и груба манипулация на фактите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *