Томислав Дончев сравни думите на президента с „котката на Шрьодингер“

България отблизо

Намираме се в ситуация, подобна на физическия експеримент с котката на Шрьодингер. Това заяви вицепремиерът Tомислав Дончев на извънреден брифинг в Министерския съвет, чиято тема е проектобюджета на държавата за следващата година. 

„Днес имаме шанс за институционален дебат върху закона за държавния бюджет – институционален с участието на най-ключовата политическа фигура в държавата – тази на президента. От днес имаме устен коментар върху бюджета и не можем да пропуснем повода да участваме в дебата, подкрепяйки позицията си с числа и аргументи. Дебатът е важен толкова, колкото този в залата на НС“, каза още той.

„В квантовата физика има един известен експеримент, който е условен – котката на Шрьодингер. Това е логическа фикция. Котката е едновременно жива и мъртва в един и същи момент. Ние се намираме в сходна ситуация, защото, ако следваме призивите и препоръките на Радев, това, което правим, е едновременно правилно и неправилно“, уточни вицепремиерът.

„По време на пандемия не е хубаво човек да се шегува със заболяване, но се боя, че демокрацията ни има низ от болести. Като започнем от политическата дислексия и стигнем до политическата амнезия“, каза Дончев.

„Ще насоча вниманието ви към месец април и призивите за още мерки и помощ за компаниите, хората, семействата, държавните служители, призива за повече подпомагане… През месец април, да подпомагаме хората беше правилно, според президента. А сега, когато вече ги подпомагаме, се оказва, че подпомагането е неправилно, защото разконцентрирало бюджета.

Нека президентът най-накрая уточни какво иска, защото когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт“, подчерта той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *