Скандал след скандал тресат държавата. Лъсна нова договорка за апетитни постове, подготвяна от година

България отблизо

Анонимен свидетел, разпитван по разследването за аферата „Митници“, разказал, че на сбирка през януари т. г. в дома на Бойко Рашков се обсъждало как сегашният вътрешен министър Калин Стоянов да бъде дискредитиран и свален, а неговото място да заеме досегашният главен секретар Живко Коцев.

 

На срещата присъствал и обвиняемият Стефан Димитров. Това стана ясно днес в Софийския апелативен съд, където се гледаха мерките за неотклонение на бившата шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова и на Стефан Димитров.

 

По разследването, освен Банкова и Стефан Димитров, обвиняеми за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи са още бащата на Стефан – Марин Димитров, соченият за контрабандист Никола Николов-Паскал, който се издирва.

 

Днес стана ясно, че почти всички висши началници в МВР били разпитвани като свидетели. Повечето от тях заявили, че са виждали Стефан Димитров много пъти във вътрешното министерство.

Марин и Стефан Димитрови поне 10 пъти са се срещали с Бойко Рашков в МВР  в периода от 28 май 2021 г. до 30 март 2022 г. Това пък става ясно от писмен отговор от вътрешното министерство, изпратен до парламентарната комисия за скандала в митниците.

Апелативният съд наложи постоянен арест на Банкова и Стефан Димитров. Според магистратите може да се направи обосновано предположение, че и двамата са извършили престъпленията, за които са обвинени.

Срещу двамата били събрани писмени и веществени доказателства, изготвени били вече и някои експертизи. Според съда, ако Банкова и Димитров са на свобода, могат да извършат престъпления.

Банкова е обвинена вече и за принуда към 18 служители на митницата, които били командировани на различни позиции.

Адвокатите на Банкова и Димитрова заявиха, че няма основание за задържането им и делото се движело извън пределите на правото.

„Никога не съм извършвала никакви нарушения и престъпления. Работила съм само за интереса на държавата“, каза днес Петя Банкова. Каза и, че докато е била шеф на митниците, се увеличили количествата на заловени наркотици и контрабандни стоки.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *