Софийска прокуратура каза какво ще стане с Руската църква

България отблизо

Заместник-градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев направи изявление след сигнала на народните представители Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев, които поискаха да се проучи казуса със собствеността на Руската църква в София. 

„Въпросът има два аспекта – единият е правото на собственост, а другият е свързан с правото на извършване на обредни ритуали. Ние като прокуратура ще се запознаем с документите, които са дали за право на собственост и е издаден съответен акт от нотариус, като естествено ще поискаме и документни относно каноните на нашата църква по отношение на служението в тази църква и спирането на достъпа на вярващи, които имат своето конституционно право да изповядват своята вяра, да остават интимно с бога“, каза прокурор Кирилова, която първа взе думата пред журналисти.

„Там се намира и гробът на Свети Серафим, който след обявяването му за светец право църквата общодостъпна сграда“, подчерта тя.

„Този казус има два аспекта – юридически и канонически. Прокуратурата не може да се произнесе кой има право да извършва религиозни обреди в храма и кой може да го отвори. Ние ще извършим проверка само за придобиването на собствеността върху парцела и върху православния храм“, каза Христо Кръстев.

„Както знаете, срокът за извършване на проверка е до 3 месеца. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще се произнесе дали има извършено престъпление“ , каза той.

По думите му ако има спор за право на собственост, то това вече спада към прерогативите на съда.

„Констативният нотариален акт учредява право на собственост и може да бъде използван като доказателство за право на собственост. Ще изследваме дали има неистински документи или заблуда от длъжностни лица. След това ще се произнесем дали с документите от наказателно-правна гледна точка, всичко е наред. След това, ако БПЦ претендира за собственост, следва да се заведат съответните дела“, каза още той.

„Нека проверката да приключи, Не може преди това да кажем какви документи са налични и какви документи има. Нека всичко, което е налично, да пристигне в СГП и ще ви дадем информация“, обеща той.

„Всичко, което в момента си говорим, е в условията на хипотези. Трябва да установим всички факти, за да видим дали има престъпление“, категоричен бе прокурорът.

Той уточни, че правото на собственост е различно от това да се извършват православни обреди в православния храм.

„Ще изискваме и становище от Дирекция по вероизповеданията, както и от БПЦ. Ще искаме становище и от руското посолство в България къде се намира ключа, кой е заключил от кога е заключена и кога ще бъде отключена“, уточни Кръстев.

„Ако има извършено престъпление от лице с дипломатически статут, то не може да предприемем наказателни действия спрямо него. Ако лицето няма такъв статут, то ще му бъдат повдигнати обвинения, но пак ви казвам, към момента няма установено такова нещо“, обобщи той

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *