Социологическа агенция „Тренд“: Рейтингът на Румен Радев пада, защото той вече е част от статуквото!

България отблизо

55% от анкетираните в последното изследване на „Тренд“твърдят, че ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент през май. Проучването е направено в периода 10-17 януари, съобщи Епицентър.

Винаги има разминаване между декларираната активност и реалната, коментира в сутрешния блок на БТВ Димитър Ганев от „Тренд”.

55% активност са малко над 3 млн. души, а на последните европейски избори през 2014 г. действителните гласове бяха 2,2 млн. Аз очаквам на този вот да са по-малко, уточни Ганев.

Изследването на „Тренд” показва и малка разлика между ГЕРБ и БСП на европейските избори – 1,2%. По думите на Димитър Ганев те буквално са на фотофиниш. Според него по-интересен е фактът, че се очертава ДПС да има двойно по-висок резултат от Обединени патриоти, за разлика от последните парламентарни избори, когато са били с почти равен резултат.

Ганев обясни също, че от представянето на патриотите зависи и коя партия колко евродепутати ще има. Обединените патриоти имат шанс за евродепутат, ако се явят заедно. Три партии със сигурност ще изпратят депутати в Европейския парламент – ГЕРБ, БСП и ДПС, сочат данните от проучването. Решаващ ще е и гласа на колебаещите се – 31% от анкетираните посочват, че все още не са решили за коя партия или коалиция ще гласуват.

Относно тенденцията за спад на одобрението към президента Ганев обясни, че това е нормално за политическия живот, поради факта, че Радев вече е част от статуквото и този спад е неизбежен като при всеки един политик.

Важно е да се знае, че „Тренд“ е неправителствена организация, финансирана от Сорос. И щом те твърдят, че 55% от анкетираните българи ще гласуват, значи процента на тези, които наистина ще гласуват ще е доста по-малък. И сигурно ще е някъде към 25 – 30%.

И това ще е не само, заради факта, че евроизборите никак не са популярни сред хората, но и защото по принцип българите не искат да легитимират правителствата и властта чрез избори. Каквито и да са те.

Малката разлика между ГЕРБ и БСП показва, че все още българските избиратели не припознават БСП като алтернатива на гербаджиите. И всички усилия на БСП трябва да бъдат насочени към това, хората наистина да разберат, че свежата струя  в политиката, като Елена Йончева, наистина иска и може да промени нещата в България.

Що се отнася, обаче, до президента Радев, трендаджиите умишлено правят произволни изводи. Първо президентът Румен Радев не е с нисък рейтинг. И докато няма едно независимо социологическо изследване не се знае дали числата на „Тренд“ са верни. Но дори да са наистина верни, което е под голямо съмнение, то това означава, че хората губят вяра в демокрацията, а не в президента Радев.

Защото президентът си върши работата. Но правителството на Борисов потъпква вярата на хората. А обезвереният човек трудно прави разлика между действията на различните политици.

А истината е, че Румен Радев не е част от статуквото. И никога не е бил. Колкото и това да се иска на соросоидите.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *