Социолог предрече битка на „твърдите членове“ наесен. Но твърди ли са?

България отблизо

Голямото предизборно пренареждане на партиите започна. ГЕРБ си върна първото място, измествайки „Продължаваме промяната“, обяви „Алфа Рисърч“. Но веднага се застрахова, че преднината на Борисовата партията е само 1,5%. За ГЕРБ биха гласували 21,5 на сто от избирателите, за хората на Кирил Петков – 20%.

Имаме собствена социология, ние сме първа политическа сила, отговори лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Най-малката партия в парламента успешно катери рейтинговата стълбица, карайки социолозите да гадаят кой ще изпадне от Народното събрание.

 

„Алфа Рисърч“ удобно изкара от парламента „Има такъв народ“. Колегите й социолози обаче неофициално твърдят, че за НС няма да се класира Демократична България. Още повече, че засега всички агенции са категорични: в парламента ще има нов играч – „Български възход“ на Стефан Янев.

Противно на първоначалната еуфория около него, в момента никой не му дава повече от 5 на сто. Но те са напълно достатъчни за скромна група от 10-13 депутати, която да изкара навън някоя друга партия.

Голямата интрига на изборите, особено ако ще са през октомври, е ще се прегърнат ли Кирил Петков и Христо Иванов в коалиция за властта. Излизането на двете формации с общи листи не само би решило проблема на „Продължаваме промяната“ с липсата на партийна регистрация. Но и би дало шанс за по-добър резултат.

Ако на изборите излязат само 2 милиона души, както твърди Боряна Димитрова, за първи път ще гледаме люта битка на твърдите ядра. В нея обаче 200 000 гласа могат да обърнат мача.

Затова и Христо Иванов за първи път призна плановете за общи листи с Кирил Петков. „Многократно сме казвали, че смятаме, че има смисъл и от наша страна вратата е отворена за подобен разговор“, коментира съпредседателят на „Демократична България“. Той твърди, че разговорът още не е воден, „защото не сме тръгнали към избори. А все пак за танго трябват двама“.

„Ние смятаме, че има смисъл за общо явяване на избори в коалиция между „Демократична България“ и ПП. И в този смисъл този разговор смятаме да го проведем с тях“, категоричен бе Христо Иванов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *