Социолог разкри: Борисов лъже! Радев не разедини, а обедини нацията! Затова ще победи категорично!

България отблизо

Категоричната победа, според мен, ще бъде за Радев. Зад Радев стоят не само левите избиратели и ляво-център. По време на протестите, с толкова много обсъждания си юмрук, той успя да мобилизира различни хора. Той не раздели, а обедини нацията – леви, десни, центристи. Посланието беше: „Стига вече!“ Зад този призив застанаха близо 60% от избирателите.

 

Сегашният президент има огромен личен авторитет и предимствата са изцяло на негова страна. Това каза социологът Кольо Колев от агенция „Медиана“ в интервю за Епицентър.бг.

– С издигането на проф. Анастас Герджиков и на Лозан Панов битката за президентския вот доби ясен контур и интрига. Може ли в тази конкурентна среда изходът да е ясен на първи тур или балотажът става сто процента сигурен?

– Става все по-малко вероятно да имаме победител на първи тур. Доскоро прогнозата, че Румен Радев може да спечели още на 14 ноември бе възможна, но сега се очертава балотаж по простата причина, че всеки кандидат ще тегли гласове, включително патриотите, ДПС, „Възраждане“. Гласовете ще се разпръснат.
Преди имаше и една голяма въпросителна дали на изборите ще се явят повече от 50%, сега става все по-вероятно да гласуват повече от половината, но едновременно с това предпочитанията да се разпилеят между кандидатите.
Очаквам балотажът да бъде между Румен Радев и Анастас Герджиков.

– При балотаж Радев – Герджиков коя партия към кого ще прелее гласове и как това ще повлияе на крайния резултат? Избори с фотофиниш?

– Избори с фотофиниш няма да има. Според мен категоричната победа ще бъде за Радев.
Що се отнася до преливането на гласове, мисля, че голяма част от анализаторите правят една голяма грешка. Те пресмятат къде ще отидат левите, къде – десните. Отдавна вече избирателите се ориентират не толкова от призивите на партийните централи, а от собствените си пристрастия и предпочитания. А огромната част от народа смята Румен Радев за „своя“ президент.

– Как ще гласуват симпатизантите на ДБ, ако изборът им се сведе до Радев-Герджиков?

– Това е интересно, но независимо от опита да се прикрие като независим, Анастас Герджиков остава кандидат на ГЕРБ. А с подкрепата на ДПС, ще стане кандидат на ГЕРБ и ДПС.
Едва ли това е любимият кандидат на основната маса от десните избиратели. Някои от тях, разбира се, няма да гласуват. Но повечето от гласовете на тези, които отидат до урните, ще бъдат за Радев.

– Изненадваща ли бе за Вас кандидатурата на Лозен Панов?

– Определено. Независимо че е публична фигура и че има връзки с десницата, той не е достатъчно политически осветен. Като един от тримата големи в правосъдието не му беше работа да взима политически становища. В този смисъл сякаш стои малко встрани от политиката. Десницата можеше да извади по-силен кандидат, но това е техният избор.

Голяма дилема пред ДБ бе дали да имат собствен кандидат или да подкрепят Радев. Не отиваше съвсем да подкрепят Радев. От една страна, за някои той е гадният триморец, слуга на САЩ, от друга страна го обвиняват, че е агент на Путин, само на Си Дзинпин май не е.
От друга страна, единствената институция, която се противопостави на статуквото беше президентската.
Съмнявам се, че десните ще гласуват за кандидата на Бойко Борисов.

– Няколко претенденти се насочват към гласовете на русофилите. Вашата прогноза – ще се пренасочат на втория тур или няма да гласуват?

– Да тръгнем от изходното положение. Над 60% се обявиха за промяна и промяната не е Борисов, не е и кандидатът на Борисов. Ако има преориентация, тя ще бъде към политика, който символизира промяната.

– Очаквате ли по-висока избирателна активност на 14 ноември като резултат от сливането на двата вота? Ще намерят ли стимул традиционно негласуващите този път да отидат до урните?

– Очаквам повишение, още повече след като реално се оформи интрига около президентския вот. Почти всички партии ще получат бонус от по-високата активност. Разбира се, в различна пропорция. Бонус в абсолютни стойности ще има и за ГЕРБ, и за БСП, и за ДБ. Но най-голям ще бъде той за новата политическа сила на Кирил Петков и Асен Василев. Причината е, че много хора бяха разочаровани от невъзможността тези, които пледират за промяна, да съставят правителство на промяната.
С новата партия те получават нова надежда, че промяната е възможна. Че може да дойде с повече разум, повече диалог, без поставяне на изкуствени и фалшиви червени линии. Излъчването на надежда им дава шанс за добро представяне.

– Коя битка ще следи избирателят с по-голям интерес – за държавен глава или за парламент? В чий интерес е вотът „две в едно“?

– Интерес от страна на избирателите ще има и към едните, и към другите избори. Битката за парламент е между надеждата и разочарованието и тук несъмнено имаме съспенс.
За президентския вот също се очерта интересна битка, независимо че за мен краят й е предизвестен.

– Има ли потенциал „Продължаваме промяната“ да застраши първото място на ГЕРБ?

– Да. Само между изборите от април и юли над 600 000 граждани не отидоха до урните. На първите избори те гласуваха, после някак загубиха надежда. Сега има нова формация, която отново събужда очаквания, че промяна може да има. Една шеста част от тези, които не гласуваха, а това са над 3 милиона, да отидат този път, то ПП може да стане първа политическа формация и да послужи като мост между формациите, които да говорят помежду си и да съставят кабинет.

Реална възможност е партията на Слави Трифонов да понесе сериозни щети след ролята, която изигра в последните два парламента. Тя не успя да влезе в диалог, да потърси форма на сътрудничество и може да бъде санкционирана от избирателите – не дотам, че да не присъства в парламента, но с отчетлив отлив на гласове.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *