Социоложка разкри как партиите играят Черен Петър, и посочи какво ще стане с парламентарната демокрация у нас!

България отблизо

Виждаме, че българските парламенти окапват като есенни листа, което означава, че ако продължава така, и  парламентаризмът скоро ще окапе.

 

Тази теза изрази Боряна Димитрова, създател и управител на „Алфа рисърч“ в ефира на bTV.

По думите ѝ има две атаки към парламентаризма в България. „Видяхме, че първата политическа сила се опита по един силов начин да наложи своето виждане за политика на другите партии и това не успя“, посочи Димитрова и уточни, че ИТН с 65 депутата е трябвало да се търси друг начин.

„Не е възможно по силов начин да си налагаш своето виждане за правене на политика. Особено в парламентарна република и когато имаш 65 депутата, търсиш коалиционна политика.“, уточни тя.

 

Втората атака е, че при партиите на протеста или на промяната е имало един най-грозни сценки за нападки помежду им.

„Много трудно е да се реализира третият мандат. Почти под 1% е вероятността заради поредица от нелогичности. Трeтият мандат би могъл да покаже бе българският парламентаризъм има имунни сили, допълни Димитрова. Не ми изглежда реалистично само на база анти ГЕРБ да се състави мнозинство.“, заяви тя.

„Чисто математически ГЕРБ каза, че няма да участва в това правителство, ИТН също заяви, че няма. Така 63 и 65 правят вече 128 депутата. Това е мнозинство. Няма как другите да направят правителство, освен ако няма игра с кворума, което пък вече говори за други заигравки“, изчисли тя.

„Мисля, че се върви към трети избори, но е важно с каква заявка и с какъв капитал“, каза още тя.

Предварителни наблюдения показват, че ИТН бележи известна тенденция към спад. Останалите партии задържат или бележат лек спад. Само БПС има лек ръст. Това не го поставям като твърди електорални резултати. В тези резултати има логика. В хаос и несигурност може нещата да се разменят противоположно.

Всички играят на „Черен Петър“, никой не иска да остане у него мандата. Една игра, в която, в която всеки гледа да изхвърли тази карта,  никой не иска  да  бъде виновен за предстоящи кризи. Толкова са подвижни пясъците, че н ие не успяваме да измерим“, коментира тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *