Социолози: Политическите партии потъват, най-висока е подкрепата за президента Радев

България отблизо

Положителните оценки към основните институции в началото на новата година се стабилизират на ниските нива от края на 2023 г. Промяна в електоралната картина няма.

Няма и очакване, че ротацията в правителството ще доведе до съществена промяна в управлението.

Близо половината от българите не са запознати с промените в конституцията.

Това са основните изводи от новото национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Запазват се ниските нива на положително отношение спрямо работата на основните институции, но без задълбочаване на ерозията

Парламентът получава най-нисък дял положителни оценки (15%). Правителството се ползва с подкрепата на 22%.

Президентът  –  с 36%.

Радев, с тези свои действия, насочени срещу мнозинството в парламента, се опитва да трупа политически капитал, за да представи себе си за потенциална алтернатива, оставяйки парламентарната опозиция с второстепенна роля.

 

Симпатизантите на ПП-ДБ стоят плътно зад кабинета “Денков”.

Това, което прави впечатление, е, че засега тенденцията за спад в подкрепата към правителството е спряла. Има стабилизация, но на ниски нива.

Сред избирателите на ГЕРБ 4-ма от 10 души подкрепят правителството, но мнозинството от тях не споделят това мнение.

Положително отношение към работата на правителството декларират и около една трета от симпатизантите на ДПС.

Няма съществена промяна и в оценката за работата на президента – 36% го оценяват положително, а отрицателно – 52%.

 

Електоралната картина също изглежда стабилна, но продължава трендът все по-малко хора да заявяват участие в изборите – ако днес има нови, ще имаме още по-ниска от и без това рекордно ниската активност на последните два парламентарни вота.

Няма динамика и в подкрепата на основните политически формации.

 

ГЕРБ запазва първото място с 24,8% сред гласуващите,

“Продължаваме промяната” – “Демократична България” имат 17,8%,

“Възраждане” запазва третата си позиция с подкрепа от 14,6%,

Четвъртият в подредбата е ДПС с 13,8%, а

петото място остава за БСП (9,6%).

За пореден месец и ИТН запазва позицията си с малко над бариерата за влизане в парламента с 4,8%. При евентуални нови парламентарни избори 7% биха отбелязали опцията “Не подкрепям никого”.

Наблюдава се лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори от 30% през ноември до 34% през януари.

 

42% са на мнение, че предсрочен вот не е необходим.

 

Няма съмнение, че има сериозен потенциал за нов политически субект. Това се вижда не само от електоралните изследвания, но и от избирателната активност. На последните и предпоследните избори излязоха да гласуват малко над 2 милиона и 600 хиляди души, при положение че активността на парламентарни избори средно в последните 2 десетилетия е била около 3,5 милиона.

Няма сериозно очакване за промяна, породена от предстоящата ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел. Според 56% ротацията няма да промени съществено управлението.

Почти идентични са дяловете на хората, които смятат, че управлението ще стане по-добро (15%) или обратното – по-лошо (16%).

 

Дори и в сглобката да имат конфликти, нищо няма да застраши живота на този кабинет.

Причините са най-малко четири.

На първо място – нито един от партньорите няма интерес от нови избори. При предсрочен вот нито ГЕРБ, нито ДПС, нито ПП-ДБ ще имат по-висок резултат в сравнение с последните избори. Като при ПП-ДБ очакванията са за по-нисък.

На второ място – нито една от управляващите партии няма алтернативен партньор, с който да може да направи нова “сглобка”.

На трето място – нови избори отварят вратата за поява на нов политически субект, който може да размести малко или много електоралните пластове, което си е риск за формациите, които подкрепят сегашното управление.

И на четвърто място, но не и по значение – в следващите няколко месеца предстоят ключови назначения за попълване на регулаторите.

Голямата част от тези позиции са с твърд мандат от по няколко години. Това са властови позиции, които надали някой от сглобката иска да пренебрегне.

Близо половината от българите (46%) признават, че не са запознати по същество с промените в конституцията. Само 17% изразяват одобрение към тях, като това се отнася за приблизително половината от избирателите на ГЕРБ и ПП-ДБ, както и около една пета от тези на ДПС. 30% не одобряват промените.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *