Споразумението, което Денков предлага на енергетиците е абсолютна измама, ще остави правителството да унищожава държавата

България отблизо

Подписаното Споразумение с енергетиците, което е гласувано от парламента, е абсолютна измама. Неговата цел е да потуши протеста и да остави правителството на спокойствие да унищожава държавата.

Всичко започна с подписването на този План за възстановяване и устойчивост от правителството на Кирил Петков, в който бяха поети ангажименти именно в тази посока. Знаем кои бяха в четворната коалиция. Затова сега звучи много арогантно, когато БСП се опитва да защитава енергетиците, както и ИТН. Чудесно е, че все пак са на страната на националния интерес, но нека признаем, че участваха в един от най-продажните политически кабинети. Казвам един от най-, защото сегашният с нищо не отстъпва от корпоративното брокерство. ИТН се отметнаха от Сашо Кеша, който им беше подаден преди време, и който нанесе доста щети. С подписването на Плана за възстановяване и устойчивост  централите бяха практически закрити.

Когато малко по-късно стана публичен скандал, парламентът (както и днес) гласува да се водят преговори с ЕК.  Още когато стана ясно за ПВУ изпълнителните директори на държавния ТЕЦ и мините трябваше да реагират. Трябваше да реагира БЕХ и лидерите на партиите. ГЕРБ, „Възраждане“ и БСП вдигнаха шум, но не последва нищо.

Гласуване в парламента и нищо. ТОЧНО КАКТО И СЕГА! Забележете, че гласуването в българския парламент вече се използва като печат за измама на гражданството! Един вид гаранция! Която обаче се оказва празна. Дотам докарахме ситуацията в родината ни!

Обърнете внимание на това, което подчертавам. Гласуването в парламента вече не означава нищо, демокрацията е демонтирана от една хунта измамници. Никога досега не е било така. Това, което знаем, е, че когато се е списвал ПВУ по времето на кабинета „Петков“, няколко човеченца-от-курсовете-в-Харвард с едни лаптопчета са седнали в Министерството на енергетиката и са списвали набързинко планчето. Човечета от типа пепейци-празноглавци. Никой дори от коалиционните партньори не е знаел какво е било включено, нищо не е обсъждано с никой, не са правени анализи кое до какво ще доведе, въобще България и националната й сигурност е жертва на кирчовците. Това, което е било цел – да се вземат едни пари. Не да се управлява България. А да се вземат едни пари.

Това, което стачкуващите енергетици трябваше да поискат е единствено преразглеждане на ПВУ и отлагане на закриване на централата и мините до края на възможния срок – 2050 г. Това, което поляците направиха. Нищо повече. Да искат от властта енергийна стратегия е смешно и размива исканията им. Наложените квоти оскъпяват много произвеждания ток с идеята да бъдат закрити въглищните централи. Последиците ще са, че като завъртите пергела от центъра на Раднево и Гълъбово, няма пукнат човек да остане в района. Първа точка от Споразумението – продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет. Демек ще държим в готовност определена мощност. Но механизмът е непонятен още – какво, защо, колко процента ще се запазват и пр. Може да е в разрез с живия живот, което подозираме, че ще се случи. Камуфлаж за затихване и изваждане от строя.

На второ място в Споразумението се казва обаче, че МС няма да ограничава дейността на теца, ако тецът работи на пазарен принцип! Демек, правителството няма да ви затвори, ще се затворите съвсем сами, защото няма кой да ви купува скъпия ток. А тока от Тец 1 и Тец 3 досега имаше КОЙ да го изкупува и да гарантира печалба на компанията!!! Нали така. Отделно обещанието за преговори с ЕК в точка 2 е шизофренично. Тъй като последващото изречение за пазарния принцип приключва смисъла. ТЕЦ 2 и мините са хвърлени на кучетата! И това е голата истина. Всякакви точки и споразумения са прах в очите на гражданите. Медиите също се включиха яростно, тоест телевизиите на каишка, да обясняват как народът нямало да може да преглътне цените на електроенергията от мариците. А досега кой знае защо преглъщаше ТЕЦ 1 и 3. Третата точка от Споразумението е нонсенс. Енергетиците дават акъл на безразсъдната и нефелна власт да пише стратегии.

Ама властта написа стратегията в плана, от който се пищи в момента. Видяхме меморандумите, и стратегиите са такива. Енергетиците си мислят, че стратегиите на властта ще им помогнат да се осмисли нуждата от мариците. Тъкмо обратното, стратегиите им са за всичко друго от малки модулни реактори до ВЕИ, но не за живот на мариците. Стратегията на измамниците е тази – закриване на това, откриване на друго, щото можем да вземем пари по другия маршрут. Хората не ни интересуват.

Това е властта като студено чудовище. Маришкият басейн, находището, е с площ от 240 кв. км. От него само една част се ползва. И тя днес е вкусен пай за преструктуриране, инвестиране и пр. Струва си кирчовците да бъдат посредници на корпорациите! Власт на посредниците. Най-неуправляемата форма на демократичен грабеж в бедни държави.

Корпорациите управляват, поставят министри, премиери, контролират медии и пр. Опитът да се затрият партиите, доведе до това. Чучела на корпорациите да манипулират изборите. Четвъртата точка от Споразумението е прозрачно празна както и главите на тези, които са я съчинили. Прозрачност в процедурите! Слово, изпразнено от всякакво съдържание.

Нима ПВУ не трябваше да е прозрачно?! А защо като е толкова прозрачно стигнахме дотук?! За какви инвестиционни намерения става дума на терените на мините и мариците?! Нали ще се запазват работещи?! Или ще вървим към рекултивация! Айде, прозрачно да уточните за кое от двете става дума всъщност! За работещи мини или за инвестиции във ВЕИ върху този интересен терен?! Всяка точка от това Споразумение е в противоречие с предходната и буквално изключва всички други точки. И писането им е като мисленето. Разхвърляни грабители на държавен ресурс, нищо повече. Петата точка – категорично отпадане на ТП, хахах. Е, нали за механизъм за капацитет ще се работи, нали за прозрачни инвестиции и либерализация! Този компот само за енергетиците ли е? Или и за политиците в парламента?! Явно и за политиците, щом са го гласували. Този парламент е нелегитимен.

Присъствието на толкова много от ПП го прави неспособен за нещо смислено. Колкото до шестата точка, тя само показва колко недалновидни, ужасно закъснели и незаинтересовани са нашите властници. Сетила се Мара да си погледне часовника! Или по-правилно е да кажем: всичко това те много добре го знаят, но се правят на ударени, защото чакат комисиони от корпорациите, които ще се настаняват върху руините на мариците. Както казваше едно от световните зелени имена: „Никой не счита, че ще доведем до фалит компаниите за добив на изкопаеми горива. Но това, което можем да направим, е да провалим репутацията им и да им отнемем политическата власт.“ Да се отнеме влиянието, което компаниите имат над политическата система. Разбира се, става дума за огромните добивни корпорации на Запад, които традиционно подкрепят републиканците. Партиите (за разлика от нашите) си преструктурират идеологиите, поставят си нови цели, измислят глобални каузи, борят се за разноцветни свободи на сексуалното изразяване, правят велики сделки срещу въглерода, водят война с озоновата дупка, дезодорантите, кравите, самолетите и др. Но т.нар. принцип „замърсителят плаща“ все още поразява само добивната промишленост. Все още ядем телешко, но докога?! По-климатично неутрално е да се храним с буболечки. Статистиката сочи, че навиците за пътуване на най-заможната класа в света оказват въздействие върху климата, което е 250% по-голямо от това на по-бедните обществени групи. Но, нейсе. Делегитимизацията на изкопаемите горива е доста напреднала. Тя се институционализира през квотите, НПО-тата, стратегиите и подписаните споразумения на наднационално ниво.

Зароиха се и зрелищни кампании и победи като тази, когато през май 2014 г. Станфордският университет, който разполага с огромен дарителски фонд от близо 19 милиарда долара, обяви, че ще продаде акциите си във въглищните компании. Тоест, климатичният императив взема връх над разума! Ние също се повличаме. Нищо, де, вече ВЕИ и техните посредници, кирчовците (като обобщено глобално понятие), ще контролират политическата система.

(От фейсбук, заглавието е на редакцията на Труд нюз)

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *