Става нещо страшно: СДВР отказва да охранява протестите, а „Гражданска стража“ излиза тази вечер!

България отблизо
МВР тотално абдикира от задължението по опазване на обществения ред. От СДВР съобщиха, че няма да охраняват протестите и оставят тази отговорност на организаторите. Това става ясно от съобщение на ведомството. В него се казва:

„Заради категоричния отказ на организаторите да спазват изискванията на закона, СДВР не осигурява провеждането на тези нерегламентирани мероприятия. Отговорността за това е изцяло на хората, които се самоопределят като организатори на незаконните действия, както и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища.

Та, МВР отказва да пази протестите, а вместо полицията излиза „Гражданска стража“:

Гражданска стража в защита на жените и децата от насилие организират граждани на кръстовището при Румънското посолство на столичния булевард „Ситняково“ в 21 ч. довечера.

На същото място, където миналата вечер протестиращи спряха и счупиха стъклата на кола, шофирана от жена, докато децата й са на задната седалка. В Столичната община е постъпило уведомление за готвеното довечера събиране в защита на жените и децата, потвърдиха от кметството. Организатор е Ивайло Иванов, който по-рано съобщи за намеренията си във фейсбук. Ето какво написа той в профила си:

„Здравейте, отивам към общината да подам уведомление за мирно, БЕЗПАРТИЙНО събиране довечера на бул. Ситняково (без блокиране) под наслов ‘Не на Терора срещу жени и Деца’.

Причината? Ако сега не се даде отзвук на отношението ни към най – святото, то рискуваме да бъде представена жената-шофьор като провокатор, която ‘провокира’ като се прибира в собствения си квартал след работа с двете си деца. Това Аз специално няма да го допусна, ако ще и сам да съм там, ще знам, че не съм вкъщи докато някой от името ‘на народа’ тормози народа.

За 21 ще го насроча.

Това не е призив към групата да излизаме с агресия срещу когото и да било. Това е уведомление към вас, че мъжете може да се включите в официално обявена гражданска стража, която има единствената цел да пази жените и децата ни. Това е“.

Само че…не е само „това“. Започва нещо страшно, щом държавата, на която всички ние плащаме данъци абдикира от своите задължения да организира гражданския мир. И оставя това в ръцете на някаква съвсем неизвестна „гражданска стража“.

Какво означават тези действия на СДВР?! Не съзнават ли, че това може да бъде началото на гражданска война?! Ако протестиращи и непротестиращи започнат да се налагат по улиците?! Ами че нали за това са създадени държавните органи, за да не вземат гражданите закона в свои ръце?!

Може да си питаме, но това са въпроси без отговор. Защото държавата, пардон, правителството, което трябва да контролира нещата, мълчи.

Дано избегнем насилието. Защото ние, обикновените хора – и протестиращи, и непротестиращи, имаме едни и същи интереси. Да живеем спокойно и достойно в нашата страна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *