Става страшно: Путин нареди мобилизация на запаса, 2 милиона отиват на военно обучение

Свят

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за набор за военна подготовка на руснаците от запаса. Съответният документ бе публикуван на официалния интернет портал за правна информация, предава РИА „Новости“.

„Реших да призова през 2023 г. руските граждани, които са в запаса, за военно обучение във въоръжените сили на Руската федерация, войските на Националната гвардия на Руската федерация, органите на държавната сигурност и Федералната служба за сигурност“, гласи указът на Путин.

В съответствие с постановлението правителството и регионалните власти трябва да осигурят изпълнението на дейностите, свързани с мобилизирането на запасните войници.

Около 2 милиона души в Русия са преминали военно обучение и са на възраст, която позволява да бъдат призовани от запаса в армията по данни на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната.

Според постановлението правителството и регионалните власти трябва да осигурят изпълнението на мерките, свързани с тренировъчните лагери.

Призоваването на военна служба е набиране на граждани за изпълнение на военна служба във Въоръжените сили и други войски, то е неразделна част от окомплектоването на армията. Обучението на руските резервисти е насочено към подобряване на бойната подготовка на резервистите. То е планирано мероприятие и се провежда ежегодно. Резервистите могат да бъдат свиквани на всеки три години. Максималната продължителност на тренировъчния лагер за тях е два месеца, като през това време един резервист не може да прекара повече от 12 месеца на служба. Средно тези, които са в резерва, биват призовавани веднъж годишно.

От резерва са освободени от обучение служителите на правоохранителните органи и държавните служители, пожарникарите, митничарите и гражданите с резервисти, назначени в държавните органи.

Источник: РИА Новости

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *