Страх лозе пази: Ето защо Украйна пристъпва към всеобща мобилизация!

Свят

В Украйна може да бъде въведена всеобща мобилизация поради факта, че в Русия в момента има частична такава. Това се твърди от украинско издание Страна.уа, което се позовава на военен източник.

 

„Официално мобилизация е обявена в Украйна от 24 февруари. Но всъщност все още такава реално не е имало. Предвид ограничените възможности на страната да организира и въоръжава нови части, не е имало нужда от масова наборна повинност. Сега обаче ситуацията се променя. Русия започна мобилизация“, казва военният източник пред медията.

Той добавя, че в момента Украйна е принудена за първи път да въведе масова мобилизация и да призове „стотици хиляди“ граждани. По думите му заради липса от отчет службите не разполагат с конкретни списъци, по които да правят подобни справки. Съобщава се също, че досега повиквателните към гражданите не са били от такъв мащаб, какъвто се планира в момента.

„Ако 300 000 руски войници се окажат в Украйна, това ще срине напълно нашето цифрово предимство на фронтовата линия и ще позволи на руснаците да създадат многослойна отбранителна система и евентуално да преминат в настъпление“, обяснява военният.

Той не изключва възможността да се раздават призовки по улиците. Според него този казус трябва да бъде разрешен максимално бързо, в противен случай засилените мобилизационни планове ще бъдат трудно изпълними.

Превод и редакция БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *