Политолог вещае тежка зима, пълни площади и жесток екшън в България

България отблизо

Зимни протести биха били с много по-тежък негативен заряд. Това каза в интервю за БНР политологът и преподавател в УНСС Александър Димитров.

„Ако има зимни протести, те ще са по-различни от тези, които наскоро наблюдавахме и могат да ескалират напрежението до други размери. Следващото народно недоволство ще е с много по-голяма амплитуда и много по-голямо напрежение. Зимата на нашето недоволство – екшън вариант.“

 

Соломон Паси и Росен Плевнелиев се срещнаха едва с три от представените в парламента седем политически формации.

Според него няма потенциал за правителство, защото въпросът е не само кой с кого „може да се сдружи политически, а какво ще възпроизведе това сдружаване, и оттам вече да говорим за потенциал на някакво правителство, което все пак да изтрае поне малко“.

Няма условия и за правителство на малцинството, допълни Димитров. По думите му правителство на малцинството означава, че изначало подкрепилите го партии не са в коалиционно споразумение и има една или две партии-носители, които разчитат непрекъснато на плаваща подкрепа по различни въпроси.

Относно предсрочния вот политологът посочи:

„Напролет много късно ми се струва. Напълно е възможно в края на февруари да сме на избори.“

Александър Димитров не очаква консултациите при президента да възпроизведат резултат и „нещо положително да дойде от тях“.

Във връзка с тезата, че на партиите не им се управлява и ще оставят президентът да обере негативите на зимата чрез служебно правителство, преподавателят отбеляза:

„Президентът няма избор. Ако не се споразумеят, ще има служебно правителство, което ще, не ще, ще е в кризата. Не е въпросът само до зимата, напролет няма да сме в много по-различна ситуация, напротив – може да е още по-лоша. Така че тази сметка е малко сметка без кръчмар.“

За следващи предсрочни избори в края на зимата Димитров смята, че заради очакваната още по-ниска избирателна активност може и „съвсем други партии могат да влязат, може да има нови играчи отново, може да има форми на предизборни коалиции, които да опитат друг тип преразпределение на гласовете“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *