Стефан Софиянски: Всички промени в Конституцията са глупави, а най-глупави са за 3 март и за президента!

България отблизо

Промените в Конституцията са написани на коляно. Това си личи, защото всичко е много тенденциозно направено. Конституцията е сериозен документ и тя организира общественото. Това не е юридически документ. Понеже тази Конституция беше приета, когато България беше член на Съюза за икономическа взаимопомощ, а днес сме член на НАТО и ЕС България, трябва да потърси нова по-съвременна организация на обществото, за да може да се движи напред.

 

Това каза бившият министър председател и кмет на София Стефан Софиянски в студиото на „Денят ON AIR“.

Той изрази мнение за новоизбраните промени и се фокусира върху президентските права.

„Идеята дали да има или да няма служебно правителство, показва несъстоятелността на всичките. Едно НС избира едно правителство. С изтичането на мандата на НС, изтича и това на правителството. Оттам нататък трябва служебно правителство и президентът трябва да го назначи. В този преходен период той осигурява условията на едни нормални избори. Всяко ограничение на правата на президента е грешка. Те и без това са му до такава степен ограничени правата с тази Конституция. За какво ни е президентът, когато той е с ограничени права? Тези хора, които ПП-ДБ посочват, че могат да бъдат избирани от президента за евентуален премиер, те всички са избирани от политическите сили на квотен принцип. Значи те отново вкарват политизация, а на нас ни трябва независимо служебно правителство“, коментира Софиянски.

Бившият кмет на София коментира и вече отхвърлената идея за ограничаването на мандатите на кметовете, като нарече подобни идеи „глупави“.

„Самото анонсиране на такива глупави идеи прави носителите им смешни. Какво значи на ограничиш мандата на кмета? Той е стопанинът на тази къща. Това се едно да кажеш, че може първите два мандата да си женен, а после не“, сподели Стефан Софиянски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Темата за националния ни празник също не беше пропусната: „24 май не пречи на бъде национален празник, но те искат да ме върнат в комунизма. Как може демократи да ме връщат в комунизма? Това да отречеш 3 март е все едно да отречеш Иван Вазов. Ако има един смислен референдум – това е този за нашия национален празник. Нека попитаме народа, а не едно ниско представителство да ми сменя празника“.

„Има един парадокс, тази Конституция беше правена в условията на едно противопоставяне. Това е заложено и в самата Конституция. Новата философия на нашето общество не трябва да бъде противопоставяне, а властите трябва да бъдат поставени в условие на взаимодействие. Президентът няма право на законодателна инициатива и има право само на вето. Той е поставен веднага в позицията на противопоставяне“, заяви Софиянски.

Софиянски призова за премахването на квотния принцип от Конституцията и коментира признанието на Иван Гешев, че е политически избран.

„Стана публичен дебат във ВСС и аз, за съжаление, го слушах. Беше много прозрачно политизиран дебатът. Можеше ясно да се види кой от присъстващите от коя политическа квота е. Квотният принцип трябва да изчезне от Конституцията, защото той политизира“, категоричен е той.

Tagged

1 thought on “Стефан Софиянски: Всички промени в Конституцията са глупави, а най-глупави са за 3 март и за президента!

  1. Национален празник на България 3 Март не е приемлив за ДПС. Простите Политици и ДеБилите мразят президента и видите ли трябва да преработят конституцията. Борисов „в името на народа“ е съгласен. Истината е, че те го изпраха, изсушиха и изгладиха знаете за какво. Утре Бойко като стане президент – питам пак ли ще променяме конституцията?…Първата работа на това правителство беше не нещо да се направи за българският народ а да се помогне с оръжие на украинските нацисти. ОТВРАТИТЕЛНО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *