Стефан Янев в „Панорама“: Заварихме пълен хаос в държавата! Ще бъдем твърди и ще се противопоставим на всеки, който иска да ни спре!

България отблизо

Ще бъда откровен. Заварих хаос. Заварих хаос в държавната администрация. В начина на функционирането и в начина на подготовка и взимане на решения. Това не отговаря на модела за взимане на решения и прозрачно управление. 

Това заяви служебният премиер Стефан Янев в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Давам си сметка, че това, което заварихме е едно тежко наследство и ще ни бъде  необходимо време за да бъде подредена държавата и държавния апарат. Това е една непосилна задача за служебния кабинет. Но ние ще направим всичко по силите си да положим началото. И редовния кабинет да довърши започнатото“, каза още Янев

На въпроса, дали той може да бъде обективен и не е ли страна в един конфликт, служебният премиер каза следното:

„Обективността идва от ефекта, който виждаме всички. Начинът на взимане на решения, тяхното провеждане  и начина на функциониране на държавата и демокрацията.

Критики винаги е имало, ще има вероятно и срещу нас. Но в самото начало заявих, че ще работим на базата на откритост и прозрачност, в интерес и пред очите на хората. Нашите критерии са прозрачност, професионализъм, почтеност“.

Скандалът с подслушването на политиците

„По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е да. В момента се извършват проверки, когато се запознаем с резултата , ще имаме конкретно говорене. Проблемът с подслушванията е много сериозен. Той е част от един модел за насаждане на страх и контрол. Помислете колко е популярна фразата „това не е за телефона“, каза Янев.

Трябвали да я използваме в ежедневието си? – попита той.

Всеки един обикновен човек, ако не нарушава закона, няма нужда от тази фраза, подчерта служебният премиер.

Имате ли факти за това „да“, че е е имало подслушване на политици?

„Категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Имам информация, чувам и виждам това, което се изнася в медиите“, каза Янев.

Кой е подслушвал?

„Надявам се да не се превръщаме в страна в един бъдещ съдебен спор. Ще се въздържа от информацията, която имам. Когато фактите са неоспорими, когато има доказателства, когато мине съдебна фаза, тогава може да се коментира всичко“, каза Янев.

Шефовете на ДАНС и разузнаването 

„Въпросът е риторичен. Тези хора се дискредитираха в обществото с отпуските си до септември. По този начин до голяма степен, бих казал, че е нарушено изискването в техните устройствени закони, където става въпрос, че нарушение от рода уронване престижа на службата води до наказание. Въпросът, мисля, че е ясен.

Въпросът с уволнението не стои, процедура има. Ще търсим вариант за тяхното отстраняване. И поставяне началото на новото ръководство, за да може тези служби да започнат да работят в интерес на гражданите, а не за политически и други интереси“, каза Янев.

По думите му, възможно е да има връзка между ДАНС и другото подслушване, но нека да не правим спекулации.

Изборите и главният приоритет 

„Категорично не говорим за ревизия. Не може да има ревизия в рамките на 2 месеца с основна задача подготовка на изборите. Това е един интензивен и тежък процес, особено с новия ИК. Разбира се, приоритетът е функцинирането на държавата, възстановяването на пандемията, помощ за българския бизнес. Заздравяване на основните социални системи. Всичко това, което води до по-добрио функциониране на държавата“, каза Янев.

Ще се сменя ли тактиката за борба с пандемията? 

„Винаги има рискове, но категорично трябва да бъде променен начинът, методът за управление на пандемията. резултатите до момента не са задоволителни и ние ги виждаме. Мисля, че не е новина, че справянето с пандемията е било на базата на някаква пиар стратегия или необосновани хаотични решения. Има и постижения, но в много ограничени рамки.

Тоест, в наше лице, служебното правителство, работи по нова стратегия, която да управлява пандемията при един много точен баланс – адекватни здравни мерки, продължаване на ваксинационния план с необходимото темпо и в същото време да се положат усилия за заздравяването на българския бизнес, с акцент върху малките предприятия“, каза служебният премиер.

По думите му, в това отношение служебното правителство подготвя една нова икономическа стратегия, с която обществото ще бъде запознато много скоро.

Има ли радикални промени в работата на болниците

„Не мисля, че ще има радикални промени. Това е материя, която е в компетенцията и на здравния министър Стойчо Кацаров и неговия екип. Те имат едно много адекватно отношение към ситуацията. И предложенията, които предлагат, са адекватни, според мен“, каза Янев.

Северна Македония и натискът върху България 

„Категорично не можем да отстъпим от българската полиция, която е оформена с декларация на българския парламент. Служебното правителство не може да промени тази позиция във външнополитически план. В същото време, ние сме готови за неформални разговори със Скопие. Готови сме да започнем и практическа работа по част от мерки, които да станат пътна карта за преодоляване на ситуацията“, увери служебният премиер.

Чистката – как и защо се уволнява? 

„Първо не приемам обвинения, че служебното правителство е виновно с нещо. То съществува въз основа на Конституцията. този механизъм е предвиден. Внушенията, че правителството не е излъчени от парламента и има ограничения пълномощия, не са верни. Да има ограничения, най-вече в частта с държавни бюджет, Но що се отнася до съкращенията, критерият е именно това, което споменах.

Почтеност професионализъм, прозрачност. Тези критерии сега налагам пред моите колеги да ги прилагат при търсенето на кадрови решения“, каза Янев.

Връзката „Божков“ и кой предложи шефа на НАП?

„Не познавам Васил Божков. Не мога да коментирам неговото минало, неговите аспирации или канал, връзка, списък. Това е несериозно. Президентът Радев спомена, че нашите ценностни различия са толкова ясни, че не е нужно да търсим пресечна точка.

Категорично няма връзка между кадровата политика и Божков. Румен Спецов е предложен за шеф на НАП от министъра на финансите. Аз подкрепям това назначение.

Мисля, че задълбаваме въпроса с привкус на несериозен разговор. не мога да коментирам кой на кого е предложил. Казвам до там, до където знам. Не мога да знам всичко“, каза Янев.

Скандалът с bTV и Бойко Рашков

Категорично политиците не бива да си позволяват оценката по отношение на журналистите. Оценката я дава българското общество, заяви служебният премиер.

Президентските избори 

„Ще ме познаете по делата. Нашият период за действие и основни задачи са организацията на изборите. Очевидно тази важна задача, говорим за парламентарните през юли. Смесването на двете неща пряко не е логично, непряко до известна степен е избор на президента да поеме риска при всеки наш провал да се отрази на неговата кампания. Надявам се да нямаме неуспехи, които да му попречат“, бе категоричен Янев.

Поредният генерал в българската политика и най-големият проблем пред България

„Ако влезем във военната риторика, вероятно разговорът ще се получи много интересен. Може би ще отворя скобата и да припомня думите на един политик. Уйнстън Чърчил, който в своето обръщение към нацията в началото на войната: Мога да ви обещая само едно, кръв пот и сълзи, но така ще стигнем до победата.

Българското общество през последните 30 години се е нагледало на достатъчно кръв, пот и сълзи, затова имаме и такива резултати. Съгласен съм да отива на война за българската държавност, за това , хората да живеят по-добре, нашите деца да се гордеят с настоящето на страната си.

Ако това наричаме война за бъдещето на България, аз съм готов да я водя. Ако ние не се брои, значи сме се предали и войната е загубена“, смята Янев.

По думите му, в политиката лексиката не е толкова военна. Там има опоненти, хора с различни мнения и тези, но все пак има дебат и сблъсък на мнения. В политиката не бива да има война.

Демографската криза е много сложна и свързана с другите кризи. Моята мисъл е, че търсим възстановяване на държавността и укрепване на икономиката, Защото ако икономиката работи, вероятно ще изберат сами да се върнат у дома, каза Янев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *