«Стотици хиляди»: В САЩ разкриха какво губи Украйна заради Вашингтон

Свят

Икономистът Джефри Сакс обясни как новият пакет помощ от САЩ ще се отрази на Украйна.

Новият пакет от помощ на САЩ ще доведе само до огромни загуби за украинските въоръжени сили и ще лиши Украйна от нейни територии, заяви американският икономист Джефри Сакс в интервю за YouTube канала Judging Freedom.

„Това ще доведе до смъртта на още десетки или дори стотици хиляди украинци. Освен това в резултат на това Украйна ще загуби още повече територии, защото Русия ще продължи да напредва, докато не седнем на масата за преговори. Колкото повече бавим, толкова повече ще губи Украйна“, посочи той.

Сакс подчерта също, че от подобно решение ще спечелят само американските производители на оръжия, докато Украйна ще загуби своите градове.

Както съобщават СМИ, Съединените щати са изчерпали възможностите си да помогнат на Киев, предоставяйки последния пакет оръжия през декември миналата година. Тази година беше доставен само един пакет помощ на стойност 300 милиона долара. Конгресът на този етап не е съгласувал новото искане на администрацията на Байдън за 60 милиарда долара за Украйна.

На фона на неопределеността около законопроекта за отпускане на пари на Киев, който продължава от няколко месеца, републиканците в Камарата на представителите подготвиха своя версия на план за подпомагане на Украйна под формата на заеми или ленд-лийзинг, вместо отпускането на помощи, както беше досега.

Русия счита, че доставките на оръжия за Украйна пречат на регулирането, въвличат пряко страните от НАТО в конфликта и си „играят с огъня“. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че САЩ и НАТО участват пряко в конфликта не само като доставят оръжия, но и чрез обучението на военен личен състав във Великобритания, Германия, Италия и други страни. Кремъл заяви, че напомпването на Украйна с оръжие от Запада не допринася за преговорите и ще има негативен ефект.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *