Страхотна новина: Служебният кабинет намери решение за високите цени на горивата в България!

България отблизо

Вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев, министърът на икономиката Никола Стоянов и заместник-министърът на финансите Людмила Петкова проведоха среща с ръководството на „Лукойл България“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ в Министерския съвет.

 

От страна на „Лукойл“ в разговорите участваха председателят на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“ Илшат Шарафутдинов, Андрей Матюхов, генерален директор на „Лукойл България“ и Александър Величков, юрисконсулт на „Лукойл България“.

С ръководството на „Лукойл“ постигнахме договореност от 1 януари 2023 година да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България, тоест цялото производство, всички приходи и данъци да бъдат плащани в България. Това заяви транспортният министър Христо Алексиев.

По думите му според разчетите може да се разчита на приходи в бюджета от „Лукойл“ в размер на 100 милиона за последните месеци на тази година и на 700 милиона лева догодина. Работните места също се увеличават от 1300 на 10 000. Със средствата от Лукойл ще бъдат компенсирани най-уязвимите групи в страната, допълни Алексиев, цитиран от БНТ.

Той добави, че мярката за 25 стотинки не е била съвсем справедлива, но ще продължи.

„Споразумението, което се постигна днес, отваря вратата в българския бюджет да влизат повече данъци, както и пари от облагане на свръхпечалбите“, коментира министърът на икономиката Никола Стоянов. Той подчерта, че съгласно споразумението с Лукойл, всички посредници по веригата няма да ги има, което ще доведе до трайно разрешаване на проблемите с горивата, а техните високи цени ще паднат.„, каза още транспортният министър Христо Алексиев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *