петък, април 26, 2024
Начало > България отблизо > Шефът на „Росатом“ в ексклузивно интервю: Готви се ядрен „инцидент“. МААЕ трябва спешно да се намеси

Шефът на „Росатом“ в ексклузивно интервю: Готви се ядрен „инцидент“. МААЕ трябва спешно да се намеси

България отблизо
  Ръководителят на руската държавна компания „Росатом“ Алексей Лихачов днес предупреди, че има риск от ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ, след като през уикенда тя отново беше подложена на обстрел, предаде Ройтерс.

„Централата е изложена на риск от ядрен инцидент. Цяла нощ преговаряхме с Международната агенция за атомна енергия“ (МААЕ), заяви Лихачов, цитиран от БТА.

Предложената от МААЕ зона за сигурност около централата би била възможна само с одобрението на САЩ, допълни той.

„Мисля, че разстоянието между Вашингтон и Запорожие не трябва да бъде аргумент на САЩ да забавят решението за създаване на зона за сигурност“, каза Лихачов.

Според ръководителя на „Росатом“ Киев е готов да „приеме малък ядрен инцидент“ в атомната централа.

„Това ще е прецедент, който завинаги ще промени хода на историята. Затова трябва да се направи всичко възможно никой да не си и помисля да застрашава сигурността на ядрената централа“, посочи той.

Вчера ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че ударите по украинската Запорожка АЕЦ са били „абсолютно умишлени, целенасочени“ и определи ситуацията като „тежка“.

Повече от десет удара са били насочени към централата, каза той в интервю за френската телевизия Бе Ев Еф, но не посочи от кого са били нанесени – от руските или от украинските сили. „Има хора, които смятат, че една атомна електроцентрала е легитимна военна цел, което е невероятно“, заяви Гроси. Който и да стои зад това, това трябва незабавно да спре, призова шефът на МААЕ и настоя: „Хората, които правят това, знаят къде удрят. Това е абсолютно умишлено, целенасочено“.

Русия и Украйна се обвиниха взаимно в неделя, че са обстрелвали централата в Южна Украйна, която е окупирана от руската армия.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *