Съветник на президента: Трябва незабавна промяна в работата на Борисовата „независима“ енергийна борса, ако искаме България да оцелее!

България отблизо

Драстичното покачване на цената на електрическата енергия, особено на свободния пазар, съсипва българската индустрия. Това заяви пред БНР председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Той посочи, че средната цена на пазарен сегмент „ден-напред“ на Българската енергийна независима борса/БНЕБ/ за 30 юли е 251,78 лв. за мегават час/MWh/, за ден по-рано – 238,67 лв./MWh, а за 28 юли – 232,02 лв./MWh. През август цената се вдигна и до 300 лв. за MWh.

От федерацията заявяват, че ценовите равнища през последните месеци оказват сериозен натиск върху индустрията у нас и изразяват притеснение от ценовите разлики със страните в Западна Европа.

За сравнение те представят постигнатите цени за 30 юли във Франция – 42,67 евро/MWh; Германия – 64,81 евро/MWh; и Белгия – 35,55 евро/MWh.

Той посочи, че от БСК настояват за поне 50% от цената, която е над пазарната, определена от КЕВР – 119 лева, да бъдат във вид на компенсации за стопанските потребители на свободния пазар.

Според него, ако ситуацията продължи и няма компенсация от страна на държавата, бизнесът е обречен на фалити.

От своя страна Еленко Божков – енергиен експерт и член на стратегическия съвет към президента, подчерта, че компенсации са напълно възможни.

По негови думи свръхцените водят до свръхпечалби.

Той обясни, че парите могат да се вземат от печалбата от дивиденти на АЕЦ „Козлодуй“ и бизнесът да бъде компенсиран до март 2022 г.

Божков отбеляза, че при битовите потребители нещата ще са много по-сложни, освен ако не се преодолее възможното увеличение на цената на тока от януари догодина.

Той е на мнение, че ще бъдат необходими около 1,3 млрд. лева за компенсиране на бизнеса. Според Митрев пък ще са нужни по-малко пари.

Шефът на БСК е категоричен, че има решения, които държавата може да вземе и да облекчи този шок в цените на тока. Бизнесът ще запази заетостта на хората, доходите им, а това щяло да намали инфлационния натиск. Като не можем да заплащаме енергията, това означава затворени предприятия, закриване на хиляди работни места, натоварване на социалната система, катастрофа за държавата, обобщи той.

Божков призова за незабавна промяна в управлението на Българската независима енергийна борса. Защото както е направена от Борисовите „експерти“, тази борса е само развъдник на спекуланти, които купуват тока от АЕЦ „Козлодуй“ за 15 стотинки, а го продават в пъти по-скъпо.

Според него важен момент е да се търси начин да се договори с ЕК отлагане на спирането и продължаване на живота на въглищната енергетика у нас. Друг важен момент е довършването на АЕЦ „Белене“, която осигурява нужната ни хем екологично чиста, хем евтина електроенергия.

България е саката откъм енергийна дипломация, правителството на Борисов трябваше да договори отстъпки от Еврокомисията, както направиха Полша, Чехия и Словакия, вместо да спи 12 години, категоричен бе той.

От своя страна Митрев заяви, че трябва да си отговорим ясно на въпроса дали сме част от зелената сделка.

„Ако сме част от зелената сделка, с какво и кога ще компенсираме недостига на електричество, когато започне затварянето на тецовете от Маришкия басейн, каква ще е социалната цена, защото хиляди работници ще останат без работа, с какво ще заместим тези електрически мощности, как ще осигурим работни места на уволнените хора, с какво ще запазим своята относителна енергийна независимост. На тези въпроси трябва да се отговори с мислене, със стратегия, със срокове, с финанси насреща“, подчерта той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *