Тагарев се похвали: Предвижда се армията да придобие ударни дронове, вече обучаваме и украински войници

България отблизо

„Предвижда се инвестиция в дронове. Имаме на въоръжение няколко безпилотни летателни апарата. Предвижда се да придобием дронове за разузнаване и за ударни цели“, коментира военният министър Тодор Тагрев.

„Необходимостта от инвестиции в отбра е огромна. В продължение на 35 години българската армия не е получавала ново въоръжение. Сега първо бяха Ф-16 за ВВС, после корабите за ВМС и сега бойните машини за Сухопътните войски“, каза той по БТВ.

„Няма бронирана машини или танк, който да издържи на пряко попадение на противотанкова ракета. Въпросът е в Сухопътните войски да имат такива машини, които да са маневрени и мощни, които да действат в един боен ред с нашите съюзници“, подчерта военният министър.

„Европейският противовъздушен и противоракетен щит е инициатива, в която са се включили 12 страни, ние също ще участваме и да си сътрудничим, заедно да поръчваме и споделяме разходите“, обясни Тагарев.

„През 2024 година може да започнем процедура за придобиване на зенитно-ракетни системи“, заяви Тагарев.

Тагарев подчерта, че има рязък скок на средствата за армията. За следващата година се предвижда 2% от БВП да отиде за отбрана, дори малко отгоре – 2,05%.

„Помагаме на Украйна с оръжия и снаряди“, посочи Тагарев.

„У нас има украински войници, които учат английски език в София и Варна. Това също е важно“, добави той. По думите му украинските военнослужещи били над 30 на брой. Той посочи, че е вариант да обучаваме и украински войници, като посочи, че може да обучаваме бойни санитари.

Военният министър каза още, че в Унгария и Полша сме изпратили наши военни, които да обучават украински военнослужещи.

Tagged

1 thought on “Тагарев се похвали: Предвижда се армията да придобие ударни дронове, вече обучаваме и украински войници

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *