Теменужка Петкова говори за АЕЦ „Белене“, без да споменава Русия!

България отблизо

Кога най-сетне нашите управляващи ще проумеят, че ЕС не ни е нито майка, нито баща, та да изпълняваме диктата на Брюксел? Кога ще разберат най-сетне, че без Русия, ние не можем да имаме енергетика?

До една година щяло да стане ясно дали някой чуждестранен инвеститор ще строи АЕЦ „Белене“, както и кой ще бъде този инвеститор. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на bTV.  „Предстои да разберем дали ще има АЕЦ „Белене“. Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото наистина такъв един проект е  важен както за България, така и за целия регион“, каза тя, цитирана от economic.bg.

Ние не можем да разберем за какъв „чуждестранен“ инвеститор става въпрос, когато всичко направено по подготовката за строеж на АЕЦ „Белене“ е платено от държавата. България плати и площадката, на която ще се строи ядрената централа, и реакторите, и оборудването за тези реактори. Какъв чуждестранен инвеститор ни трябва сега? Нали бюджетът на България бил 100 милиарда лева, че и отгоре. Не може ли да се отделят няколко милиарда за АЕЦ-а?! Или за саниране имаше, за магистрали имаше, а за най-важното, което ще ни донесе евтина енергия за бита и промишлеността – няма. Тези хора не се чуват какво говорят.

А може би, сега ЕС е наредил на Борисов и пудели, да подарим на някой зализан западен милиардер дори това, което още не сме построили?! Така ли е, г-жо Петкова?!

Министърката изразила надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана със стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор, да потвърдят своя интерес. И в рамките на 90 дни след публикуването, да направят заявление за интерес.

Според нея, фактът, че до този момент има заявен интерес и са водени разговори с най-голямата китайска ядрена компания, с General Electric и с корейската хидро-атомна корпорация, показват, че има интерес към реализацията на този проект.

Ако оставим настрана фактът, че всичко дотук е платено от нашата държава, то не можем да пренебрегнем факта, че пък всичко дотук е проектирано и построено от Русия и от руския гигант Росатом. Не можем да оставим настрана фактът, че Росатом е компанията с най-голям опит в строежа на атомни електроцентрали и просто е ненадминат в целия свят лидер в тази област. Тогава какви разговори се водят с китайците, с корейците или с Дженерал Електрик? Ясно като бял ден е, че всичко е произведено по руска технология и друг не може да строи нашия АЕЦ. Трябва да го строи Русия. Да не говорим, че никоя друга компания, освен Росатом не поема ангажимента да ни снабдява със свежо ядрено гориво и да прибира в своите хранилища вече отработеното ядрено гориво.

Но…Русия изобщо не е спомената в изказването на Т. Петкова. И се получава същата „смешка“ като на националния празник. Тържествено честваме освобождението на България от турско робство, без да споменем името на държавата, която ни освободи. Никой от пуделите не спомена думата „Русия“.

Ето така, постепенно, незабележимо, герберските управници предават националния интерес, в усилието си да изпълнят диктата на Брюксел. само че ще дойде време всичко да се плаща. И то с лихвите.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *