Терзиев ще спасява София с „червена сватба“. Търси кумове и кръстници

България отблизо

Столичният общински съвет отложи заседанието си за 25 януари. Днес градският парламент на София трябваше да заседава за пореден път в опит да избере председател. Още вчера, обаче, стана ясно, че няма съгласие по темата и заседанието ще бъде отложено.

Сред обсъжданите предложения са да има ротационно председателство или временен председател.

 

 

 

Решението за отлагане на заседанието беше прието почти единодушно – 56 съветници гласуваха „за“, 1 – „въздържал се“.

„Всички в тази зала и медиите, и голяма част от обществото знаят, че в края на настоящата седмица започнаха опити за разговори и консултации между политическите групи. И това е предложение с апел към всички в залата – да дадем шанс на преговорите, да не пристъпваме днес към действия, чийто резултат ще бъде подобен на тези, които видяхме в предходни заседания.

Разговорите, които имахме с представители на всички политически партии в Общинския съвет дават известна надежда, че следващата седмица, разбира се, и с участието на кмета Терзиев, все пак може да се проведе един стойностен диалог и да намерим решение.

Както стана ясно вчера – в момента на масата има две предложения, със своите силни и слаби страни. Нека да направим опит през следващата седмица да постигнем някаква форма на консенсус“, заяви Карлос Контрера, който отправи предложението.

След края на заседанието столичният кмет Васил Терзиев заяви: „В понеделник продължаваме със срещите. Активно работим всички. Групата на хората, които търсят решение, се увеличава. Вили Лилков и неговата група проявиха инициатива, ИТН се присъединиха, Карлос Контрера. Продължаваме разговори с всички. Никога вратата не е била затворена към който и да било“.

„Математиката е много проста – без ГЕРБ или БСП или и двете няма как да има управление стабилно с наше участие. Т.е. или ще има сглобка, както казвате, или ще има „червена сватба“. Не знам кои са шаферите и кумовете, но ще има покани, когато стане.

Всички неща, които се изприказваха – едната страна да обвинява другата какво е имало задкулисно, шести път вече нищо не се получава. Явно няма такава договорка. Ако имаше, щеше още след изборите вече да сме се сглобили или да сме се оженили“, добави той.

По думите му, търси се формула за краткосрочно отпушване на работата на СОС. „Никой няма заблуди, че сме близо до това да има стабилна управленска конструкция за целия мандат“, подчерта Терзиев.

„Големите групи постоянно казват „не“. Време е да кажат те какво предлагат, за да има някакво решение“, заяви той. Според него коалиционното споразумение е много далече като възможност.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *