Томислав Дончев: Ако върви така, скоро ще стигнем до пълно затваряне!

България отблизо

Правителството успява да управлява кризата, доколкото е възможно. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Денят започва“ по БНТ. 

„Аз не мисля, че един човек преминава в друго агрегатно състояние, когато стане министър. Министърът на здравеопазването не е лекуващ лекар или шеф на болница. Той е българският здравен министър в българското правителство. На кого да се доверя, освен на него“, пита той.

Георги Любенов попита вицепремиера кога може да има нов локдаун и у нас, след като вече има страни в Европа, които прибягват до този тип мерки: „Изключително внимателно следим какво правят и другите. Сега държавите членки предприемат избирателни и локализирани мерки, за да се премине с минимум икономически щети или образно казано – да се движим по ръба на бръснача. Ако има необходимост, ще се предприемат по-строги мерки. С увеличаването на броя на заразените и увеличаване на смъртността, се приближава локдауна.“

„Числата не ни дават спокойствие. Разликата спрямо пролетта е огромна. Тогава медицинските сестри разполагаха единствено с протоколите от Китай. Натрупаха опит и до голяма степен държавата мобилизира здравната система“, допълни Дончев.   „Броят на заразените расте, но се тества много по-фокусирано. Не искаме това, което се случи в Испания и Италия да се повтаря тук и ще се постараем това никога да не се случи“, заяви още той.

„Президентът не е изразил позиция как да се действа – по-твърдо или по-меко. Как може да неглижираме коронакризата, като кабинетът е фокусирал силите си срещу него“, посочи Дончев.

Tagged

1 thought on “Томислав Дончев: Ако върви така, скоро ще стигнем до пълно затваряне!

  1. Хубаво е да се вземат мерки, но още по-добре да са адекватни.Напрмер – кой умник реши/за София/ да изкарва хората над 65 от 8-10 сутрин в условия на очаквани ниски температури, мъгли, снеговалежи и поледици.Фандъкова предложила от 10-12, но веригите не били съгласни.Кой е кмет на София Фандъкова или Дитер Шварц/собственик на Лидл и Кауфланд.Един мой , бог да го прости, приятел казваше, че търговията е проста работа, но не е за прости хора.Изглежда максимата важи не само за търговията.Най разумно е , за да не се смесват потоци, на възрастните да се забрани да пазаруват до 10 и след 17 часа, но за това се мисли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *