Томислав Дончев призна кой притисна Борсов да не гони руските дипломати. Вижте как скочи срещу вятъра!

България отблизо

България има силно проруско лоби в правителството си, затова има нужда от повече време, да реши дали да бъде солидарна със  съюзниците си от ЕС и НАТО и да изгони  руските дипломати заради случая „Скрипал“.

Това  заяви вицепремиерът  Томислав Дончев в свое  интервю пред Ройтерс. „Политическата ситуация у нас  е такава, че трябва да има консенсус при вземането на подобни решения “, заяви Дончев. Така той обобщи  мнението на част от управляващата коалиция и голяма част от опозицията, че страната трябва да  поддържа добри отношения с Русия, тъй като и повече от българите са на това мнение. „В момента, за лошо или за добро, няма такъв консенсус“, пише „Ройтерс“ и припомня, че страната ни е била освободена от османско владичество от Русия и оттогава българите имат добро отношение към нея и я наричат освободителка. Много българи имат  културни и исторически симпатии към Русия, двете държави пишат на кирилица и изповядват  православното Християнство, отбелязва агенцията.

В свой анализ тя пише, че коалиционното правителство у нас в момента се състои от дясноцентристката партия ГЕРБ, която обаче е подкрепена от три по-малки националистически партии. Всяка от тези партии в различна степен подкрепят добрите отношения с Русия и в момента настояват  страната  да приеме балансирана позиция по случая „Скрипал“.  Националистите се противопоставиха на призива на високопоставен служител на ГЕРБ /Цветан Цветанов/ да се  изгонят руски дипломати. Президентът Румен Радев, и най-голямата опозиционна партия БСП, която има еднакъв процент подкрепа с ГЕРБ настояват, че Великобритания трябва да предостави твърди доказателства за участието на Русия в отравянето на Скрипал.

В интервюто си  Томислав Дончев казва  още, че всяко действие, което предприеме България, ще бъде отчетено  като сигнал за солидарност с Великобритания и неоодобрение към Русия.  „ Имайки  предвид, че нашето правителство е коалиционно, не смятам, че  подобно решение може да бъде взето лесно, или бързо“, казва вицепремиерът. „Това, което се случи във Великобритания е… неприемливо и варварско, използзвано е  бойно отровно вещество, на това трябва да се реагира и да се даде отпор. За  историческите връзки между България и Русия, Дончев заяви: „Това е безспорен факт. Историята не може да се промени и понякога е добър, а друг път лош учител в политиката“.

След публикацията на интервюто вицепремиерът тутакси изтича в една от националните телевизии и бурно се самоопроверга. И размаха пръст към „Ройтерс“, сякаш е родна медия на държавна хранилка. „Не е допустимо да се смесва в един текст позиция на редактора с моите  думи. Там работят професионалисти, обаче  трудно се разбира в случая какво съм казал аз и какво е мнението на автора. Не съм казал такова нещо, че в кабинета ни има проруско лоби. Няма такова , няма и никакво друго лоби! Може да има отделни членове, които симпатизират на Русия, но те не са лоби. Трябва да внимава с термините, сгълча агенцията той.   Правителството на първо място трябва първо да мисли за България и българите. Обратното е просто  държавна измяна. България е в ЕС. Тя няма как да бъде между ЕС и някой друг.  Изразили сме категорично солидарност към Великобритания, но чакаме да видим доказателствата и тогава да преминем към гоненето на руски дипломати. Дали ще бъде предприета тази мярка,  зависи от развоя на събитията. Част от българското общество е  русофилски настроено и друга с обратни настроения. Затова не взехме категорично решение.“- оправда се вицето.

Прави са от „Ройтерс“ г-н Дончев и не ви отива да се правите на ученичка на поправителен изпит. Трябваше много ясно да кажете още в началото, това, което агенцията безпристрастно твърди.

А то е: Ако изгоним дипломатите, пада правителството, защото губим подкрепата на АТАКА и ВМРО. И трябва да правим избори.

А ако сме изгонили дипломатите, губим и електората си. Защото дори нашият е разделен и в него има много поддръжници на Русия.

И трябва да се въртим като калайджии, за да не изпуснем кокала.

Ясно, точно, вярно.

А с ЕС Борисов да се оправя.

Ще отиде в Брюксел, ще разцелува Меркел, ще прегърне холандския премиер, ще остави Юнкер да го погали по главата и ще му простят.

Иначе кой ще им прави срещите с Ердоган?

Кой ще стои в поза шпагат?

Кого ще доят?

Важна е властта и флиртът с народа.

Останалото ще се збрави.

Дъщерята на Скрипал възкръсна, сега остава и бащата.

Защо да си разваляме рахата с Русия заради някакъв си „Новичок“.

Нали така г-н Дончев?

Станислава Славова , istinata.net

 

Tagged

3 thoughts on “Томислав Дончев призна кой притисна Борсов да не гони руските дипломати. Вижте как скочи срещу вятъра!

  1. Не част от българите, 95% от българският народ е с нашите руски братя, останалите 5% са предатели и продажници! Не само ни освободиха от Османско робство, V века геноцид за който пуританска, капиталистичиеска Европа подмолно мълча, но ни освободиха от фашизма и едноличната власт на Кобургите които приемаха България като богатство, което могат блезнаказано да грабят! Винаги с Русия, наши двойни освободители, отчакваме и трети път да ни освободи от чифутските, сатанински пирамиди ЕС, МВФ и НАТО!

  2. Георги Прокопов
    Ето още един западен ибрикчия. Дал интервю за „Ройтерс“ – голяма работа. Та те от тази медия знаят, много добре кой е сътворил активното мероприятие срещу Русия. Когато се докаже, че Русия е поръчителя и изпълнителя, отзовавайте колкото си щете дипломати, но при това положение? Може да сме член на ЕС, но трябва да имаме свое мнение и позиция, а не да си служим с изрази като „солидарност, съпричастност, ангажименти, европейско семейство“ и пр. Преди всичко, на първо място са интересите на страната ни, на народа ни и тогава тези на „европейското семейство.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *