Топ финансист разкри: Влизането в чакалнята на еврозоната позволява промяна на курса лев – евро!

България отблизо

„Влизането в чакалнята на еврозоната е по традиционните правила, които са на 20 години, те очевидно са остарели и очевидно не са приложими за България. Те позволяват хипотетично промяна на курса“.

Истинският въпрос е не дали еврото е успешна или не, бъдеща валута, а дали Европейският съюз е успешна или не, бъдеща територия.

Това каза топ финансистът Мартин Заимов в сутрешния блок на btv по повод влизането на страната ни в еврозоната и въвеждането на еврото.

„Няма риск за спестяванията на хората в следващите две – три години. Системата ни е така структурирана и управлявана, че тя не може тайно и изведнъж да бъде променена.

Първо ще разберем достатъчно рано, и ще има време да си сменим парите по дефиниция.

Второ, в началото на въвеждането на валутния борд, в българската финансова система пропорцията на левове спрямо чужда валута беше от порядъка на 25%. В момента левът е 80%.

Системата се стабилизира през обмена в евро. Колкото повече относителното недоверие на мнозинството хора се увеличава, толкова повече те сменят парите си от лева в евро, и така става по-трудно системата да бъде ревизирана“, обясни финансистът в сутрешния блок на bTV.

„Въпросът не е във влизането в чакалнята, а в преминаването от  чакалнята в самата еврозона – там е критичната точка“, посочи още Мартин Заимов.

„Влизането в ERM 2 е по традиционните правила, които са на 20 години, те очевидно са остарели и очевидно не са приложими за България. Те позволяват хипотетично промяна на курса“, добави той, цитиран от blitz.bg.

Според него, истинският въпрос е не дали еврото е успешна или не, бъдеща валута, а дали Европейският съюз е успешна или не, бъдеща територия.

Ето това е истината, която Мартин Заимов каза, без да иска. Управляващите промениха закона за БНБ и сега влизането в чакалнята на еврозоната позволява „хипотетично“, промяна на курса лев – евро. Всички останали приказки, че то нямало да стане, че никой не го искал и т.н. са мижи да те лажем. Защото никой не можа да отговори на въпроса, защо се прие тази поправка в закона, ако никой не иска да срути валутния ни борд?!?

Има и още един въпрос. Защо ще подлагаме бедното българско население на още икономически шокове?! Така ли ще борим ужасяващата демографска катастрофа?! Очевидно е, че за да оцелее България, тя не бива да бъде подлагана повече на „шокови терапии“, които се оказват само шокове без никаква терапия. Но, също така очевидно е, че на ЕС и на Брюксел не им пука дали България ще оцелее. Те правят каквото са намислили, а населението на страната ни, да се спасява, както може.

Защо тогава трябва да продължаваме да сме членове на съюз, който не иска да знае за нас?!Че на всичко отгоре се натискаме да влизаме и в еврозоната и да си ликвидираме и последния остатък от нашия суверенитет – българската национална валута!! Защо?!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *