Тошко Йорданов гневно: Защо Борисов се мандахерца с държавна охрана и държавна кола?!

България отблизо

В остър спор с взаимни нападки влязоха депутати от ИТН и ГЕРБ по време на дебата за промените в Закона за НСО, внесени от депутатите на Слави Трифонов и ИБГНИ, а накрая при гласуването настъпи и хаос, защото според едни депутатите промените са приети, според други – не са.

С измененията се предвиждаше ограничаване на кръга от лица, които използват охрана и специализиран транспорт от службата, а НСО трябваше да охранява само „тримата големи“ – президентa, премиерa и председателя на Народното събрание.

В Народното събрание обаче настъпи хаос около приемането на поправките.
След поименна проверка на народните представители, която установи 125 депутати в пленарната зала, се стигна до прегласуване. При прегласуването гласуваха само 102-ма депутати, а председателстващата заседанието Росица Кирова от ГЕРБ обяви, че предложението не е прието, тъй като не са гласували 121 души и закри заседанието на парламента. Депутатите наскачаха и започнаха разправия помежду си.

По време на дебата председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обясни, че отношението на хората към НСО е изключително негативно заради „дивашкото шофиране, возейки някакви фигури“.

„НСО трябва да вози лицата на държавата, но това не са бивши председатели на НС, бивши премиери и кмета на София. Всякакви лица, които искат да им возят децата, жените и гаджетата насам-натам, няма да имат НСО. Не допускайте Бойко Борисов да се мандахерца с НСО или да разнасят Цвета Караянчева като продукцията, която е произвеждала“, отсече той.

Тошко Йорданов определи ГЕРБ като най-отвратителната партия, която е съществувала през последните 15 години.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова се възмути, че от пленарната трибуна се говорят обиди. Според нея хора, които говорят по този начин, нямат място в парламента.

„Ако продължавате така, няма нужда да се мери рейтинга на НС, при езика, който г-н Тошко използва“, настоя тя.

Десислава Атанасова коментира, че политическите заигравки със службите не са уместни.

„В момента в НСО работят 700 души и ако охраняват само първите трима, службата ще претърпи промени и ще се стигне или до намаляване на бюджета или редуциране на персоналния състав на работещите, и не мога да си обясня как България би отговорила на изискванията, които съществуват по строг протокол, при официални посещения“, коментира тя.

Атанасова припомни, че по време на европредседателството, НСО беше натоварена с охраната.

„По време на посещенията на световните лидери, не е имало нито един пробив в охраната, а ако се случи инцидент в бъдеще при промяна на службата, България няма да се приема като сигурна държава за посещение“, предупреди тя.

Николай Хаджигенов от ИБГНИ я репликира с думите: „Нима сравнихте президента на САЩ с жалкото подобие на диктатор?“.

Маноил Манев от ГЕРБ припомни, че НСО е първата институция, създадена в тази държава от август 1879 г., но появи ли се нов популист в НС първата му работа е НСО.

„Но приемете ли тези текстове броят на държавни лица, които ще дойдат в България, рязко ще намалеят. В сегашните тестове е записано, че сме длъжни да им осигурим реципрочна охрана като в тяхната страна, посочи той.

Мая Манолова от ИБГНИ коментира, че реформата в НСО започна през 2018 г, когато финансовият министър Владислав Горанов обяви промените и първото му действие в тази реформа беше отнемане на колата на омбудсмана, който по това време беше самата Манолова.

„Горанов обяви, че НСО се е превърнала в таксиметрова служба, но няма нищо страшно в това лица, заемащи публични позиции да останат без специализиран транспорт, защото веднага след това открихме предимствата на пътуването с влак, автобус, метро. Това е приносът на Горанов, който още през 2018 г. прозря нуждата от това да се спестят пари и публични лица да се върнат при хората, където им е мястото“, посочи тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *