Три партии искат незабавна оставка на шефа на БАБХ Дамян Илиев

България отблизо

Изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев трябва да подаде оставка и да понесе персонална отговорност за кризата с чумата по свинете. Това е позицията на „Демократична България“ (ДБ).

Искането за оставка на Дамян Илиев е за това, че той не притежава необходимите професионални и етични качества за заеманата позиция. Това косвено бе констатирано и от Комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, пишат от ДБ.

От ДБ настояват за:

∙ Незабавна оставка на директора на БАБХ и отговорните за тази кризисна ситуация специалисти;

∙ Сериозна проверка на това, за кои видове, отглеждани у нас, БАБХ са направили програми за заразните болести и за кои няма;

∙ Незабавно да се потърси помощ от страните в Европейския съюз, които успешно са се справили в подобни епидемии – (Чехия и Унгария)

∙ Да се въведе извънреден вирусен контрол върху фуражите, особено спрямо произведените в страни с наличие на африканска чума по свинете

∙ Министърът на земеделието спешно да организира информационна кампания за населението в цялата страна, не само в засегнатите райони

∙ Да бъде мобилизирана цялата държавна ‘машина’, местните, регионалните власти и всички институции, имащи отношение към възникналата криза.

∙ МОСВ заедно с Изпълнителната агенция по околна среда да се намеси за вземане на адекватни мерки за справяне екологичния аспект на този проблем.

При увеличението на огнищата на чума по свинете фалитът за повечето от хората в този бизнес фалитът е предизвестен. Налице е и опасност от унищожаване на целия сектор индустриално свиневъдство, изтъкват те.

Африканската чума по свинете застрашава да се превърне в пандемия. Тя вече е опасна и за човека, и за околната среда, заради мащабите на проблема и дейстията на институциите, пишат от ДБ, визирайки и проблема със загробването на животните.

Според новото синьо обединение липсва адекватна превенция от страна на държавата, но и на провала в реакцията при разразилата се криза.

„Липсата на мобилни или равномерно разположени из страната екарисажи е сериозен проблем, тъй като транспортирането на мъртвите животни на големи разстояния може да доведе до разпространението на заразата“, категорични са от ДБ.

Загробените животни могат да предизвикат сериозни екологични последици за водите и почвата в регионите, с което да предизвикат зарази и при населението, предупреждават в позицията си политиците.

Ситуацията с африканската чума по свинете е пример за това какво може да се случи с много други силно заразни заболявания, за които дори няма разработени програми, пишат те.

От партийното обединение изтъкват, че се допуска отглеждането и нелегално загробване и на американската норка, без да е проучено какви болести засягат тези животни и какво би коствало на държавата евентуална епидемия.

Припомняме, на 15 юли 2018 г. от СДС поискаха оставката на Дамян Илиев, защото не предоставя никаква предварителна адекватна и навременна информация за евтаназията на животните в Ямболска област.

Още след изграждането на т.нар. ограда срещу глиганите на границата ни с Румъния от партия “ Възраждане също поискаха оставката на Дамян Илиев. На 13 септември 2018 г. те посъветваха стопаните да не се поддават на устни съвети от властта. Тогава поискаха и оставките на министъра на земеделието Румен Порожанов, на шефа на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов и на шефа на БАБХ Дамян Илиев. След изявлението им оставка подаде само шефа на агенцията по горите Григор Гогов, защото фирма на съпругата му бе замесена с доставка на колчета за „свинската ограда“ по границата с Румъния.

През Януари и депутатът и бивш външен министър Кристиян Вигенин поиска оставката на Илиев.

След разпалването на чумата по свинете от и от БСП поискаха оставката на шефа на БАБХ заедно с оставките на земеделския министър Десислава Танева и на вицепремиера Томислав Дончев, който води Епизоотичната комисия в МС.
Източник: БГНЕС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *