Украинският посланик се оплака от Германия и нейните връзки с Русия!

Свят

Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник обвини германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, че твърди, че поддържа тесни връзки с Русия и има „мрежа от контакти“ с Москва.

„За Щайнмайер отношенията с Русия бяха и остават нещо фундаментално, дори свещено, каквото и да се случва“, каза дипломатът в интервю, публикувано в неделя за вестник Tagesspiegel. Той смята, че дори провеждането на военна спецоперация на Руската федерация в Украйна „не играе голяма роля“ в отношението между Щайнмайер и Русия.

Посланикът се оплаква, че Германия има твърде голям интерес да поддържа отношения с Русия, особено в светлината на зависимостта ѝ от доставките на газ, петрол и въглища от Руската федерация. От гледна точка на Мелник, частична отговорност за това носи Щайнмайер, който в миналото е работил като шеф на федералното канцлерство и шеф на германското външно министерство.

„Щайнмайер изгради мрежа от контакти с Русия през десетилетията. В това участват много хора, които сега играят основна роля в коалицията“, каза украинският дипломат. Сред тези хора той посочи поименно съветник по външната политика на канцлера Йенс Плотнер и държавен секретар във външното министерство Андреас Михаелис.

По-рано Мелник отказа да участва в концерт, организиран от офиса на президента на Германия в подкрепа на Украйна, с аргумента, че в него са обявени и руски музиканти. Недоволството от действията и изявленията на посланика беше многократно изразено от редица германски политици, включително и от управляващата Социалдемократическа партия на Германия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *