Украински боец пред WSJ: Руснаците превземат Авдеевка, не можем да ги спрем

Свят

Руските сили продължават да обгръщат Авдеевка в стоманен обръч. Вместо да отстъпят на нови позиции, украинските войски са вкопчени в безнадеждна отбрана, а руснаците настъпват с хитра тактика.

Изданието Wall Street Journal, цитирано от Ройтерс, пише, че изтощените украински подразделения не могат още дълго да задържат тези позиции.

„Стъпка по стъпка те превземат нашите позиции“, казва лейтенант Александър Ширшин, заместник-командир на батальон от 47-ма механизирана бригада на ВСУ, която защитава километров участък от фронта.

Руската армия напредва бавно като пази живота на войниците си. В продължение на седмици руснаците удрят само там, където позициите на ВСУ са вече отслабени. Превърнатата в крепост Авдеевка е опустошена от снаряди, а този голям индустриален град в района на Донецк в Източна Украйна скоро ще бъде превзет напълно.

Превземането на Авдеевка ще отвори пътя на Русия за по-нататъшно настъпление към последната линия на украинската защита в Донбас. Освен това победата в Авдеевка ще позволи на Кремъл да каже, че инициативата се връща в Москва, пише изданието.

Това лято Украйна се надяваше да си върне почти 20% от територията на страната от Русия. Но добре укрепените руски линии с лекота издържаха контранастъплението.

Украйна опита да удари руските войски и логистиката, но загуби няколко бригади и голяма част от боеприпасите, доставени от Запада, като не постигна желания пробив.

Още преди украинската офанзива да приключи, Русия натрупа резерви за ново настъпление на източния фронт. Битката за Авдеевка започва да се превръща в поредното фиаско за Киев.

В условия, когато Съединените щати са парализирани и Европа се бори да увеличи военното производство, несигурността относно доставките на западни боеприпаси ограничава възможностите на киевската армия. Междувременно Москва чувства слабостта.

Първите атаки на Русия срещу Авдеевка през октомври не пожънаха големи успехи, но разклатиха украинската крепост, защитавана от елитни части. Колони от танкове и бронетранспортьори, дронове и артилерия вървяха напред, за да потиснат психически украинските формирования и да ги смажат напълно.

И двете армии се борят да маневрират в открит, миниран терен под небе, гъмжащо от дронове.

В резултат на огромните украински загуби, сухопътни сили на руската армия превземат населените места, без да излага на голям риск живота на своите войници.

Украйна загуби десетки хиляди войници в 10-месечната битка при Бахмут, а това беше забележителна победа за руските сили.

Междувременно Украйна се бори да компенсира загубите на пехотата от лятното контранастъпление и скъпоструващата защита на Бахмут. Броят на украинските жертви е строго пазена тайна, но свежите гробове и препълнените болници в цялата страна показват големите загуби.

Според военния анализатор, генерал-лейтенант в оставка Игор Романенко, числеността на украинските фронтови части имат недостиг от около 20-40%.

„Поради липсата на пехота тези, които останаха, са уморени“, казва той. „Възможности за почивка и ротация практически не съществуват.“

Авдеевка отдавна е трън в очите на руските войски в Източна Украйна. Този укрепен град образува крепост на север от Донецк, ограничавайки руския контрол над региона като същевременно прикрива и пътя към последната отбранителна линия на ВСУ в Донбас.

Руските войски обкръжиха Авдеевка от три страни и заеха единственото високо място, разположено на североизток, използвайки го, за да унищожат украинската бронирана техника с противотанкови ракети.

Вълни руска пехота щурмуват коксовия завод в Авдеевка и са навлезли в югоизточните покрайнини на града.

Според плана на руските войски, близо до Авдеевка те трябва да напреднат на север и юг, след което да отрежат града от пътищата за доставка. Спасителният пояс на Авдеевка се е свил до по-малко от 4 километра между челюстите на руската офанзива.

„Те не са глупави. Това е стратегия“, казва ефрейтор Михаил Коцюба, командирът на „Брадли“. „Те търсят слаби места и след това удрят там. Ние нямаме достатъчно боеприпаси, а те имат предостатъчно снаряди и ракети.“

Северно от Авдеевка руснаците са заели железопътната линия, за която се водиха ожесточени боеве, и сега вървят напред, за да превземат селата Степово и Бердичи. Целта им е да прочистят напълно своя тил, което ще им даде възможност да щурмуват последните украински отбранителни линии.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *