Украински военен: Чуждите наемници избягаха, а украинците не искат да се бият

Свят

Много чуждестранни наемници, които се бият в редиците на украинската армия, напускат Украйна, след като видят реалността на бойното поле, заяви украинският лейтенант Дмитрий Костюк пред CNN.

Той твърди, че неговият взвод, който е бил разположен край Бахмут, е бил с недостиг на личен състав и е бил попълнен от доста чуждестранни бойци. Половината от тях обаче напуснали, когато видели за какво става въпрос.

Според офицера, докато някои наемници се присъединяват към битката, защото са привлечени от „романтиката на войната“, други отиват, защото виждат боевете като своя „професионална дейност“ или за да попълнят своето CV.

„По правило те не осъзнават в какво се забъркват. Много хора си представят нашата война като престрелка с врага, но не осъзнават колко артилерия има и че седиш под обстрел всеки ден по цял ден без изобщо да можеш да виждаш врага“, каза украинският военен.

Костюк отбеляза, че за разлика от украинските граждани, чужденците са свободни да прекратят договора с военните. „След като видяха как изглеждат военните действия, почти половината от хората казаха: „Не, не, това е прекалено. Това не е войната, за която сме се подписали“, заяви той.

Украинският военен разкритикува мобилизационната кампания на страната,  като отбеляза, че опитите на Украйна да принуди гражданите си да се присъединят към армията произвеждат войници, които не са склонни да се бият.

Източници: CNN, obektivno.bg, Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *