Пригожин обеща „Вагнер“ да направи армията на Беларус „втора в света“

Свят

Шефът на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин обеща да превърне беларуските въоръжени сили във втори в света, докато вагнеровци са в страната.

Това стана с публикуван в един от профилите му, „Кепка Пригожина“, видеоклип, на който според надписа се вижда „процесът на предаване на флага на ЧВК „Вагнер“ от базата в населеното място Молкино в присъствието на няколко хиляди бойци“.

„Достойно воювахме, направихме много за Русия“, казва Пригожин. „Чакаме момента, когато ще можем да се проявим в пълна програма. Затова е взето решение да се намираме в Беларус за известно време.“

„За това време ще направим – уверен съм – беларуската армия втората армия в света. А ако е нужно, ще се застъпим за тях, ако е необходимо. Моля всички максимално да обърнат внимание на това, че Беларус ни посрещна не просто като герои, а и като братя“, продължава Пригожин.

Пригожин насърчава своите хора да поддържат добри отношения с местните жители и им поръчва да обучават беларуската армия и да съберат сили за „ново пътуване до Африка“.

„И може би ще се върнем към СВО (специалната военна операция в Украйна) в някакъв момент, когато сме сигурни, че няма да се срамуваме“, каза Пригожин.

Човек, който звучи като Дмитрий Уткин, говори с мъжете.

„Това не е краят. Това е само началото на най-голямата работа в света, която ще бъде извършена много скоро“, каза Уткин, преди да премине на английски. — И добре дошъл в ада!

Това ново развитие идва след седмица в която западните медии разпространяваха личното мнение на пенсиониран американски генерал, че Пригожин е най-вероятно мъртъв или гние под ключ в някой мрачен руски затвор.

Става обаче точно обратното. Очертава се в Русия да се появят две военни формирования „Вагнер“, след като Путин спомена, че командир на тези вагнеровци, които подпишат договор с руското Министерство на отбраната ще бъде един от най-успешните командващи на ЧВК „Вагнер“, полк Андрей Трошев.

Припомняме, че в Русия никой не се готви да унищожава ЧВК „Вагнер“. Напротив. По всичко личи, че искат да ползват опита на вагнеровци и в Беларус, и на фронта в Украйна.

А две бойни формирования с опита на „Вагнер“ е много лоша новина за Киев и неговите западни ментори.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *