Файненшъл Таймс разкри: Без да искат САЩ помогнаха на Русия!

Свят

Американските санкции имат невероятен ефект върху руската икономика. Вместо да я отслабят и разрушат, санкциите я стабилизираха и станаха неволен фактор за нейното развитие.

И това стана възможно, защото Русия успя да се пребори с негативните последици и да придаде небивал размах на  положителните последици от санкциите.

Това пише в своя редакционна статия британското издание „Файненшъл Таймс“ в новия си брой.

Авторите на „Файненшъл Таймс“ припомнят, че през 2014 г. редица западни държави наложиха санкции срещу Русия, в рамките на които инициаторите на тези ограничения искаха да отслабят икономиката на Руската федерация. Освен това тези санкции бяха удължени няколко пъти, както и разширени. Пет години след началото на тези ограничения, британските журналисти бяха смаяни от това как те се отразяват на руската икономика.

От една страна, за чуждите предприемачи стана по-трудно да инвестират в икономиката не Руската федерация, а от друга страна, руската държава успя да постигне макроикономическа стабилност и силни финансови позиции.

Налагането на санкциите срещу Русия стана преди резкия спад на цените на петрола. Затова руската икономика трябваше да се изправи пред двоен шок. В тази трудна ситуация Министерството на финансите и Централната банка на Руската федерация заеха доста благоразумна позиция. Руските власти успяха да стабилизират икономиката, като същевременно възстановиха валутните резерви и намалиха съотношението на държавния дълг към Брутния вътрешен продукт.

„Комбинацията от рационална парична политика, разумна фискална политика и невероятното разбирателство, което Владимир Путин постигна с  производителите на нефт, под формата на по-високи цени на петрола, позволиха на Русия да стабилизира ситуацията“, разкриват британските журналисти, цитирани от ПолитРусия.

Особено интересна ситуация възникна в селскостопанския сектор на Русия. Върху него санкциите, както и въвеждането от Москва на ограничения върху вноса на определени продуктови групи от ЕС, оказаха много благоприятен ефект. В момента Русия е водещ износител на много селскостопански продукти в целия свят.

Трябва да се обърне специално внимание и на факта, че руските ценни книжа поскъпнаха, а инвеститорите, започнаха да ги разглеждат като изключително надежден заем. Външният дълг на страната спадна до около 10 процента от текущите валутни резерви. А Руската федерация днес има едно от най-ниските съотношения на държавен дълг към Брутния вътрешен продукт на страната – едва 13 процента.

Точно затова на руските икономически форуми и извън тях се появяват стотици чужди инвеститори, които имат желание да работят с Русия, защото това означава стабилност, взаимна изгода и коректни отношения, каквито бизнесмените отдавна нямат в отношенията си със САЩ. И затова, Русия днес се изправя пред света като един от най-надеждните и търсени партньори, не само за всякакъв вид бизнес, но и за създаването на приятелски взаимоотношения и доверие. Нещо, което е много важно за развитието както на руската, така и на икономиките на държавите-партньори на Русия.

Ето защо и новите американски санкции са обречени на пълен неуспех. Не за друго, а защото инвеститорите искат да работят с Русия, а не със САЩ. Това е!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *