Фандъкова: Напълно е възможно някой от общината да е вземал пари под масата за незаконните обекти. Ще го открием!

България отблизо

От първия ден различните институции, които имат отношение по този казус, започнаха да се дистанцират. Тази проверка не изчерпва всички обстоятелства, а само отговорностите на институциите по монтажаПодавано е напрежение на обекти, за които никой не е видял проекти за свързване. Неслучайно кабелът, за който се предполага, че е причинил смъртта на това дете, е поставен напълно незаконно.

 

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Отговорността на институциите е ясна по отношение на контрола, разрешителните. Контролът по отношение на преместваемите обекти се осъществява от главния архитект на София. Много голяма част от обектите в София, които са незаконно монтирани, все още не са премахнати, каза още тя.

 

Моята отговорност като кмет е да представя всички факти обстоятелства, за да бъдат намерени виновните за това, с основание може да кажем, престъпление. Всички документи от проверката, която назначих и приключи, са изпратени до прокуратурата. От първия ден всички институции започнаха да се дистанцират. Неслучайно излязох да говоря едва вчера, след приключване на проверката, с която не се изчерпва всичко“, заяви  столичният кмет по повод случая с нелепо загиналия 16-годишен Людмил, който беше убит от ток.

Контролът по отношение на преносимите обекти, които са били незаконно и са свързани незаконно, трябва да се извършва от районните общини. Има много райони, които са си свършили работата и са премахнали много незаконни обекти.

 

В район „Триадица“ с години са допускали нарушение и не са оказвали контрол. С главния архитект предложихме да се ускори процедурата за премахване на подобни павилиони. Надявам се прокуратурата да установи всички обстоятелства. Административните нарушения ние сме установили и аз ясно ги назовах. ЧЕЗ се отрекоха по странен начин от своята отговорност. От там са подали електричество с разрешението на главния архитект на „Триадица“ с неговия подпис със запетайкано тази бележка няма никаква стойност. Договорът за присъединяване е подписан от служител на ЧЕЗ. За подаването на ток в обект, който не е в експлоатация, именно от компанията носят отговорност. Възложих на главния архитект да изпрати писмо до администрацията в община „Триадица“, за да си довършат процедурата по премахване на незаконните обекти. Апелирам този въпрос да не се политизира, въпреки че едва ли ще ме чуят от всички политически сили в рамките на тази кампания“, каза още Фандъкова.

Аз вярвам, че както аз, така и кметът на „Триадица“, ще подадем имената на хората, които не са си свършили работата. И двамата носим отговорност за работата на администрацията. Това, от коя политическа сила сме в момента, няма значение. Аз разбирам, че кметовете са самостоятелни, защото са избрани мажоритарно, но контролът е ключовата дейност, която куца. Нямам информация член на ГЕРБ да притежава един от обектите до кръстовището в „Триадица“. Всички хора очакват час по-скоро да се изяснят отговорните за това престъпление. Не мога да кажа дали някой в общината получава пари под масата за незаконните обекти. Напълно възможно е и ще бъде проверено. Контролът върху шахтите е много труден – кой кога ги отваря. Затова ще монтираме датчици, за да следим кой кога отваря нерегламентирано шахтите“, коментира столичният кмет.

 

Този обект е стоял там от години. Случаят категорично е престъпление, защото има загинал човек – дете. ЧЕЗ са подали напрежение по служебна бележка със запетайка от главния архитект на района. Тази бележка няма никаква стойност пред ЗУТ. Собственикът на обекта или хора, които той е наел, са прекарали кабела, обясни Фандъкова. Моята отговорност е да изнеса фактите възможно най-бързо. Всеки кмет носи отговорност за работата на администрацията. Контролът на отваряне на шахтите е много труден, затова ще монтираме датчици, каза още тя.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *